Стоките стигат до потребителите над два пъти по-бавно заради затварянията в Китай

Световните вериги за доставки все още са засегнати от недостиг на работна ръка и логистични предизвикателства, тъй като пандемията навлиза в третата си година

09:21 | 15 април 2022
Обновен: 12:28 | 15 април 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Все повече компании изразяват загриженост за забавянето на доставките на стоки, произведени в Китай, поради нарастващия брой случаи на Covid и усилията на страната да контролира заболяването, заяви ръководителят на спедиторската компания Flexport Inc.

Някои заводи са затворени, а намирането на шофьори на камиони, които не са заразени с Covid, за да превозват товари, доведе до забавяния по веригата за доставки, заяви Райън Петерсен, главен изпълнителен директор на Flexport, в интервю за Bloomberg News в Сингапур в четвъртък. Сега са необходими средно около 115 дни, за да достигнат стоките до склад в САЩ от момента на производството им в даден завод, в сравнение с 50 дни през 2019 г., добави той.

"Всичко, което намалява капацитета, дори и да е малко, може да доведе до по-високи цени, повече закъснения и предизвикателства", казва Петерсен.

Световните вериги за доставки все още са засегнати от недостиг на работна ръка и логистични предизвикателства, тъй като пандемията навлиза в третата си година - като смущенията все още варират в различните страни. По-голямата част от 25-милионния Шанхай е под локдаун, което води до затваряне на фабрики и недостиг на камиони за превоз на стоки на най-натовареното контейнерно пристанище в света.

Някои компании диверсифицират дейността си, като добавят повече доставчици, за да сведат до минимум потенциалното въздействие на прекъсванията във веригите си за доставки, казва Петерсен. Те също така купуват от производствени бази, които са по-близо до ключовите им пазари, като например Мексико, добави той.

Петерсен каза също, че е станало по-трудно да се предвиди колко дълго ще продължат смущенията във веригата за доставки поради несигурността по отношение на пандемията и дали поведението на потребителите ще се промени с премахването на социалните ограничения.