Златото продължава да поскъпва, а трейдърите оценяват риска от война и високи лихви

Независимо от ситуацията в Украйна, Фед няма да променя своята парична политика

10:00 | 25 февруари 2022
Обновен: 12:00 | 25 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Златото поскъпна, като инвеститорите остават нащрек, докато оценяват въздействието на руската инвазия в Украйна и западните санкции спрямо предстоящото затягане на паричната политика в САЩ, предава Bloomberg.

Вчера цената на златото спадна след като беше достигнала най-високата цена от 17 месеца, тъй като търговците анализираха по-слабите от очакваното санкции срещу Русия след атаката на страната срещу нейния съсед. Поскъпването на благородния метал може да продължи още много, ако последващият скок на цените на суровините доведе до опасения за значително забавяне на растежа на развитите пазари, според Goldman Sachs Group Inc.

Златото върви към четвърто седмично поскъпване, което е най-дългият такъв период от началото на септември

Президентът Джо Байдън наложи строги наказания на Русия, чиито сили се приближиха до столицата на Украйна Киев в една от най-тежките кризи на сигурността в Европа след Втората световна война. Мерките включват действия срещу пет големи руски банки за ограничаване на достъпа до чуждестранна валута, но не изхвърлят страната от системата за международните плащания на Swift. Руски доставки на суров петрол също не бяха засегнати.

Междувременно служители на Федералния резерв сигнализираха, че няма да променят плана си да започнат повишение на лихвите от следващия месец - като подчертаваха необходимостта да овладеят най-високата инфлация в САЩ от 40 години - въпреки несигурността, за глобалната икономика породена от конфликта Русия-Украйна. По-високите лихви биха могли да натежат върху златото.

„В краткосрочен план търсенето на безопасно убежище на фона на разпродажба на акции, съчетана с по-ниска реална доходност, беше водещият фактор и потоците на пари от рисковите активи към безопасните активи ще продължат да доминират“, казват стратезите на RBC Capital Markets в доклад от 24 февруари.

Спот златото поскъпна с 0,7% до $1,916,54 за унция в 7:52 сутринта българско време на борсата в Лондон. Цените скочиха до 1974,34 долара в четвъртък, най-високото ниво от септември 2020 г., преди да завършат сесията със спад от 0,3%.

Среброто и платината също поскъпват. Цената на паладият също се увеличи след големи колебания в предишната сесия поради опасения за потенциални прекъсвания на доставките. Русия произвежда около 40% от добивания паладий в световен мащаб.