Джулиан Лий: Петролните и газови резерви на Европа могат да я предпазят от руски санкции

Джулиан Лий, петролен стратег в Bloomberg, във "В развитие", 24.02.2022

14:00 | 24 февруари 2022
Обновен: 11:06 | 25 февруари 2022
Автор: Галина Маринова

За сега петролните пазари реагират на действията на Русия в Украйна, както се очакваше, с рязко покачване на цените. Това каза Джулиан Лий, петролен стратег в Bloomberg, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. "До момента петролът сорт Brent поскъпна с над 7,5% и вече е доста над 100 долара за барел, доближава се до 105. WTI поскъпва с подобен процент и също е много близо до 100 долара за барел".

На въпроса до къде може да стигне ръстът в цените на петрола събеседникът каза, че това ще зависи от развитието на ситуацията в следващите часове, дни и седмици. "Зависи как западните правителства от Европа, Северна Америка и Азия ще реагират на действията на Русия".

"Има много начини, по които санкциите могат да засегнат петрола, независимо дали са насочени върху корабите, които го пренасят или банките, които финансират трансакциите или покупките на самия петрол. Всичко това вероятно ще направи продажбата на руски петрол много по-трудна, а това неизбежно ще доведе до поскъпване на петрола. Но в същото време страните потребителки на петрол имат значителни запаси и те със сигурност ще освободят част от него на пазарите, ако бъдат наложени санкции. Това, разбира се, ще се отрази в обратна посока на цените". 

В последните седем месеца виждаме, че петролът поскъпва, а цените на енергоносителите допринасят за инфлацията в световен мащаб и това ще продължи. Освен това, както се очакваше, виждаме, че инвеститорите изтеглят финансите си към активи убежища като златото и щатския долар, добави Лий. "Това е ефект от самата криза, а не от петролния пазар. Очакваме, че това ще доведе до поскъпване на горивата и ако петролът продължи да поскъпва, това ще се отрази по-широко на инфлацията". 

Политиците трябва да преценят, и то скоро, дали да наложат енергийни санкции на Русия, въпреки голямата зависимост от руски суровини, каза още анализаторът. "Страните потребителки са в по-добра позиция сега, отколкото ако това се бе случило през ноември или декември. Зимата още не е приключила, но поне се приближаваме към по-топлите температури".

"Запасите на природен газ в Европа са близо до петгодишните средни нива. Сега Европа е по-малко уязвима от прекъсване на доставките с природен газ, независимо дали това ще стане заради санкции или решение на президента Путин да намали потоците газ на Русия към Европа. "Европа разполага с големи стратегически резерви от петрол. Мисля, че санкциите върху петрола и газа със сигурност ще са едно от нещата, които Западните правителства ще обмислят, но те със сигурност ще са по-надолу в списъка спрямо по-приоритетни сфери".

Групата ОПЕК +, в която членува и Русия, трябва да заседава следващата седмица, за да реши каква ще бъде политиката за доставки през април. Те вече казаха, че ще увеличат предлагането на пазара с 400 хиляди барела на ден. Дали те могат да го направят и дали ще го направят предстои да разберем, коментира Лий. "ОПЕК+ със сигурност ще бъде подложен на натиск от страните потребителки на петрол, както от САЩ, така и от големи потребители като Япония и Индия. Те ще подложат на натиск ОПЕК+, за да понижат цените. Мисля, че ОПЕК ще е изправен пред натиск от Русия за обратното - да продължи със своя план, както е бил и преди. Досега Саудитска Арабия не показва особен апетит да помогне за намаляване на цените на петрола, като увеличи предлагането си". 

"Западните правителства, и особено американското, по-скоро ще освободят петрол от своите стратегически резерви, отколкото ще очакват реакция от ОПЕК+".

Очакват ли инвеститорите прекъсване или намаляване на петролните доставки от Русия? Ще бъде ли петролната инфраструктура обект на преки военни атаки?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.