В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Нахлуването в Украйна срина руските активи, а суровините и петролът скочиха значително

Пазарен коментар на Ли-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, във "В развитие", 23.02.2022

16:00 | 24 февруари 2022
Обновен: 18:01 | 24 февруари 2022
Автор: Антон Груев

Акциите по света поевтиняват и пазарите се насочват към техническа корекция, след като нападението на Русия над Украйна накара инвеститорите да изоставят рисковите активи. Това каза в своя пазарен коментар Ли-Ан Геранс, Bloomberg в Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки

Природният газ в Европа поскъпна с 41%, а метали, включително злато, алуминий, мед и никел също поскъпнаха, с което увеличиха инфлационния натиск.

Stoxx 600 отчита спад от над 4%, а британския FSTE 100 губи повече от 3.5% Германския DAX и френския CAC 40 записаха понижение от 5%.

Руските акции се сринаха до рекордни нива след като търговията временно бе спряна.

Фючърсите върху S&P 500 и Nasdaq 100 се понижават с над 2%, което е сигнал, че технологичният индекс навлиза на меча територия. Руските части атакуват цели в цяла Украйна, след като Путин нареди операции по демилитаризацията на страната.

Петролът сорт Брент се търгува за над $105 за барел и WTI мина $100 за пръв път от 2014, а златото също продължава да поскъпва.

Русия е основен износител на суровини на глобални клиенти и Европа разчита на руски внос за около една четвърт от петрола и една трета от природния газ. Инвеститорите се насочиха към убежища.

Това прати доходността по 10-годишните американски ДЦК с около 1.9% надолу.

Вижте повече за суровинния пазар и останалите новини от деня във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.