САЩ наредиха на семейства на служители в украинското посолство да напуснат страната  

Предупреждението беше издадено след седмици на покачващо се напрежение по източната граница на Украйна

11:00 | 24 януари 2022
Обновен: 13:28 | 24 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В неделя правителството е наредило на членовете на семействата на своите служители да напуснат страната заради заплахата от „мащабни военни действия“ срещу страната от Русия, пише Financial Times.  

В изявление на Държавния департамент се казва, че всички американски граждани трябва да обмислят вариант незабавно да се изтеглят от страната, защото „условията на сигурността, особено около границата на Украйна, в окупирания от Русия Крим и в контролираната от Русия източна част на страната са непредсказуеми и могат да се влошат без предизвестие“.

Предупреждението беше издадено след седмици на покачващо се напрежение по източната граница на Украйна, където Русия разположи над 100 000 войници

Висши служители от държавния департамент казват, че заповедта не е предизвикана от нови заплахи за сигурността, а от факта, че „Русия може започне военни действия във всеки един момент“. Те казват, че американското правителство „няма да бъде в позиция да евакуира американски граждани при такова развитие на ситуацията“. Посолството обаче ще остане отворено.  

Русия, предупреди, че „ще има непредсказуеми и ужасяващи последствия за европейската сигурност,“ ако САЩ не се съобразят с нейните искания и не се откажат от разширението на НАТО.

САЩ опитаха да намерят обща позиция с Москва по въпроси, като контрола над оръжията. Те обещаха да изпратят тази седмица писмени отговори на руските предложения за сигурност, след като преговорите в Женева миналия петък не постигнаха значими пробиви.

Американците предупредиха, че ако те отговорят на основното оплакване на Русия срещу трансатлантическия военен съюз, това на практика би пренаредило целия ред на сигурността след Студенaтата война, а това е неприемливо.  

В неделя, американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви пред CBS, че “САЩ ще продължат да използват инструментите на дипломацията, за да решат проблемите с Русия, но укрепват своята защита и възпиращи сили”.

„Тази година предоставихме повече помощ за Украйна в сферата на сигурността, от която и да е друга година. Обединихме своите съюзници и партньори по света. Подготвяме се за мащабни последици, ако Русия отново нахлуе в Украйна,“ заяви той пред NBC.