Байдън заяви, че Русия ще влезе в Украйна, и пося съмнения за отговора на Запада

Президентът на САЩ е отворен за трета среща на върха с Владимир Путин

08:31 | 20 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън прогнозира в сряда, че Русия ще предприеме ход срещу Украйна, като каза, че Русия ще плати скъпо за пълномащабна инвазия, но предполага, че може да има по-ниска цена за „незначително нахлуване“.

Коментарите на Байдън на пресконференция в Белия дом добавиха несигурност в това как Западът ще реагира, ако руският президент Владимир Путин разпореди инвазия в Украйна, което накара Белият дом по-късно да се опита да изясни какво има предвид Байдън.

„Предполагам, че той ще действа“, каза Байдън за Путин на пресконференция. "Той трябва да направи нещо."

„Русия ще бъде държана отговорна, ако нахлуе – и зависи от това какво ще направи. Едно е, ако това е незначително нахлуване и в крайна сметка трябва да се караме какво да правим и какво да не правим и т.н.“, каза Байдън. „Но ако те действително направят това, което са способни да направят... ще бъде катастрофа за Русия, ако нахлуят по нататък в Украйна."

Руските власти многократно отричат да планират нахлуване, но Кремъл е събрал около 100 000 войници близо до границите на Украйна - струпване, за което Западът казва, че е подготовка за война, която да попречи на Украйна да се присъедини някога НАТО.

Малко след края на близо двучасовата пресконференция, Белият дом подчерта, че всяко руско военно движение в Украйна ще предизвика твърд отговор.

„Ако някакви руски военни сили преминат през украинската граница, това е подновена инвазия и тя ще бъде посрещната с бърза, сериозна и обединена реакция от Съединените щати и нашите съюзници“, каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Кибератаките и паравоенните тактики на Русия „ще бъдат посрещнати с „решителен, реципрочен и единен отговор“, каза тя.

Държавният департамент на САЩ е разрешил на Литва, Латвия и Естония да изпращат произведени в САЩ ракети и други оръжия в Украйна, съобщиха трима източника, запознати с решението, съобщи "Ройтерс".

Споразуменията за трансфер на трети страни ще позволят на Естония да прехвърли противотанкови ракети Javelin на Украйна, докато на Литва ще бъде разрешено да изпраща ракети Stinger, каза един от източниците.

Републиканците изразиха загриженост относно изказванията на Байдън.

„Всяко нахлуване на руски военни в Украйна трябва да се разглежда като голямо нахлуване, защото ще дестабилизира Украйна и свободолюбивите страни в Източна Европа“, каза сенаторът републиканец Роб Портман. 

Възможна среща Байдън-Путин

Байдън каза, че трета среща на върха с Путин "все още е възможна", след като двамата лидери се срещнаха два пъти миналата година. Той каза, че е загрижен, че конфликтът в Украйна може да има по-широки последици и „може да излезе извън контрол“.

Говорейки пред репортери за кризата, която заплашва да погълне президентството му, Байдън каза, че вярва, че Путин ще изпита западните лидери. Отговорът на всяка руска инвазия, каза той, ще зависи от мащаба на действията на Москва и от това дали съюзниците на САЩ се карат как да реагират.

Байдън и неговият екип са подготвили широк набор от санкции и други икономически мерки, които да наложат на Русия в случай на инвазия, а президентът на САЩ каза, че руските компании могат да загубят възможността да използват щатския долар.

Притиснат какво има предвид под „незначително нахлуване“, Байдън каза, че съюзниците от НАТО не са единни относно това как да реагират в зависимост от това какво точно прави Путин, като каза, че „има различия“ между тях и че се опитва да се увери, че „всички са на същата страница."

„Големите нации не могат да блъфират. Второ, идеята, че ще направим всичко, за да разцепим НАТО... би била голяма грешка. Така че въпросът е дали това е нещо значително по-малко от значителна инвазия или... . просто се срещат големи военни сили. Например, едно е да се определи дали те продължават да използват кибер усилия; добре, ние можем да отговорим по същия начин", каза Байдън.

Байдън каза, че Путин е поискал гаранции по два въпроса: че Украйна никога няма да се присъедини към НАТО и че "стратегически" или ядрени оръжия никога не се разполагат на украинска земя.

Американските служители смятат, че ограничаването на разширяването на НАТО даже не може да бъде обсъждано, но Байдън отбеляза, че има малък шанс Украйна да се присъедини скоро към алианса и предположи, че може да има споразумение, според което Западът може да не разполага ядрени сили в Украйна.

„Можем да изработим нещо по второто искане“, в зависимост от позицията на Русия, каза Байдън.

Посещавайки Киев в знак на подкрепа, държавният секретар на САЩ Антони Блинкен заяви, че Русия може да започне нова атака срещу Украйна в "много кратко време", но Вашингтон ще използва дипломация, докато може, въпреки че не е сигурен какво наистина иска Москва.

Кремъл заяви, че напрежението около Украйна се засилва и все още очаква писмен отговор на САЩ на своите широки искания за гаранции за сигурност от Запада, включително спиране на по-нататъшното разширяване на НАТО и изтегляне на силите на алианса от страните от Централна и Източна Европа, които се присъединиха след 1997 г.

Песимистичните изявления подчертаха американско-руския разрив преди разговорите между Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров в петък, които един руски външен политически анализатор нарече „вероятно последната спирка преди катастрофата“.

Русия също премести войски в Беларус за съвместни военни учения, което й даде възможност да атакува съседна Украйна от север, изток и юг.

Преди осем години тя превзе Крим и подкрепи сепаратистки сили, които поеха контрола над големи части от Източна Украйна, но последователно отрича каквото и да е намерение за нахлуване сега.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че западните доставки на оръжие за Украйна, военните маневри и полети на самолети на НАТО са виновни за нарастващото напрежение около Украйна.