"Очаквайте най-лошото": Украйна е ударена от кибератака, Русия премества повече войски

Съединените щати предупредиха в четвъртък, че заплахата от руско военно нахлуване продължава да е висока

12:31 | 14 януари 2022
Обновен: 14:57 | 14 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Украйна беше засегната от масивна кибератака в петък и предупреди гражданите си да „очакват най-лошото“, а Русия, която е събрала повече от 100 000 войници на границата, пусна телевизионни снимки на учения на още повече сили. предава Bloomberg. 

През последните дни не беше постигнат пробив на срещите между Русия и западните държави, които се опасяват, че Москва може да започне нова атака срещу страната, в която нахлу през 2014 г.

Русия отрича, че има планове да атакува Украйна, но казва, че може да предприеме неуточнени военни действия, освен ако не бъдат изпълнени исканията ѝ, включително обещанието на НАТО никога да не приема Киев.

Русия каза, че войските в нейния Далечен изток ще практикуват разполагане в далечни военни обекти за учения като част от инспекция. Кадри от Министерството на отбраната, публикувани от агенция РИА, показват, че множество бронирани превозни средства и друга военна техника се товарят на влакове в Източния военен окръг.

„Това вероятно е прикритие за преместването на частите към Украйна“, каза Роб Лий, военен анализатор и сътрудник в базирания в САЩ Институт за външна политика.

Движенията сочат, че Русия няма намерение да намалява напрежението около Украйна, като е използвала натрупването на войски, за да принуди Западът да седне на масата за преговори и да настоява за широки искания за "гаранции за сигурност" - ключови елементи от които са описани от Съединените щати като невъзможни.

Украинските власти разследваха огромна кибератака, която удари правителствени органи, включително министерството на външните работи, министерския съвет и Съвета за сигурност и отбрана.

"Украинци! Всички ваши лични данни бяха качени в публичната мрежа. Всички данни на компютъра са унищожени, невъзможно е да ги възстановите", се казва в съобщение, видимо на хакнати правителствени уебсайтове, написано на украински, руски и полски.

"Цялата информация за вас стана публична, страхувайте се и очаквайте най-лошото. Това е за вашето минало, настояще и бъдеще."

Говорителят на украинското външно министерство каза пред "Ройтерс", че е твърде рано да се каже кой може да стои зад атаката, но добави, че Русия е стояла зад подобни удари в миналото.

Русия не коментира веднага, но преди това е отречала да стои зад кибератаки срещу Украйна.

Висшият дипломат на Европейския съюз осъди атаката и каза, че политическият комитет и комитетът по сигурността и кибернетичните звена на ЕС ще се срещнат, за да видят как да реагират и да помогнат на Киев.

"Ще мобилизираме всичките си ресурси, за да помогнем на Украйна да се справи с тази кибератака. За съжаление знаехме, че това може да се случи", каза Жозеп Борел пред репортери на среща на външните министри на ЕС в западния френски град Брест.

"Трудно е да се каже кой стои зад това. Не мога да виня никого, тъй като нямам доказателства, но можем да си представим."

Съединените щати предупредиха в четвъртък, че заплахата от руско военно нахлуване е висока. Русия последователно отрича това.

Москва каза, че диалогът продължава, но е в задънена улица, докато се опитва да убеди Запада да забрани на Украйна да се присъедини към НАТО и да намали десетилетия на разширяване на съюза в Европа.

Съединените щати и НАТО отхвърлиха тези искания, но заявиха, че са готови да говорят за контрол на въоръженията, разполагане на ракети, мерки за изграждане на доверие и ограничения на военните учения.

Руският външен министър Сергей Лавров каза в петък, че Москва очаква писмен отговор точка по точка на своите предложения.