Блинкен обеща още разговори; Лавров омаловажи „истерията“ около Украйна

Двете страни се съгласиха, че преговорите трябва да се проведат в по-малко емоционална атмосфера

18:31 | 21 януари 2022
Обновен: 20:50 | 21 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Висшите дипломати на САЩ и Русия проведоха 90-минутна среща в Женева, за да обсъдят противопоставянето около Украйна, но тя не доведе до значителен напредък, освен споразумение за продължаване на разговорите, предава Bloomberg

Държавният секретар Антъни Блинкен каза, че САЩ скоро ще изпратят писмени отговори на Русия, за да отговорят на нейни опасения, докато руският външен министър Сергей Лавров отхвърли западната „истерия“ по въпроса за Украйна и повтори, че Москва няма планове да напада своя съсед.

„Ако Русия иска да започне да убеждава света, че няма агресивни намерения спрямо Украйна, едно добро начало би било деескалацията“, каза Блинкен в петък в края на тридневното си пътуване до Европа. Двете страни се съгласиха, че преговорите трябва да се проведат в по-малко емоционална атмосфера, въпреки че Лавров заяви, че в момента не може да каже дали преговорите са на правилния път или не.

Срещата изглежда спечели известно време и на двете страни да продължат дипломацията на фона на все по-тревожните предупреждения на президента на САЩ Джо Байдън, че Русия може да планира предстояща интервенция в Украйна, след като е събрала около 100 000 войници близо до границата си. Но ситуацията остава изключително напрегната и не е ясно какво биха могли да предложат САЩ на Русия, което да отговори на исканията й за бъдещето на НАТО.

„Това, което се договорихме днес, беше, че ще изпратим на Русия отговор на повдигнатите от нея въпроси, нашите собствени опасения и ще поставим някои идеи на масата за разглеждане“, каза Блинкен. "И тогава планираме да се срещнем отново, след като Русия има възможност да разгледа този документ."

Срещата Блинкен-Лавров се състоя, след като Байдън и неговите съветници прекараха голяма част от вчерашния ден в опити да изяснят коментарите, които президентът направи ден по-рано, предполагайки, че САЩ и Европа са разделени относно това как да реагират на „частично нахлуване“ в Украйна.

Докато американските служители се опитваха да уверят европейските съюзници в тяхната решимост, Байдън за първи път изложи ясно линията, която трябва да бъде прекрачена, за да последва сериозно наказание. „Ако някакви, каквито и да са моторизирани руски части преминат през украинската граница, това е нашествие“, каза той.

САЩ и Европа предупреждават, че по-нататъшни агресивни действия на Русия могат да започнат потенциално най-тежкия конфликт в Европа от десетилетия. Докато Русия отрича, че планира инвазия, САЩ и техните европейски съюзници казват, че намеренията на президента Владимир Путин остават неясни. А руските официални лица, които отричат планове за нахлуване, казват, че Западът е агресорът.

Това, което НАТО прави сега спрямо Украйна, ясно показва, че НАТО разглежда Украйна като част от своята сфера на влияние“, каза Лавров.

В началото на преговорите Блинкен предели ситуацията като „критичен период“ и каза, че САЩ искат „да изпробват дали пътят на дипломацията и диалогът остават отворени“. Лавров каза, че преговорите ще позволят на САЩ „да излязат с конкретни отговори на всички наши предложения и да представят свои собствени контрапредложения, ако е необходимо“.

Русия настоява за обвързващи гаранции за сигурност, които биха забранили на Украйна да се присъедини някога към НАТО и ще изисква от алианса да върне силите си до позициите, които са заемали през 1997 г., преди страните от Централна и Източна Европа да се присъединят към организацията. САЩ и техните съюзници от НАТО отхвърлиха тези искания.

Срещата завърши дни на интензивна дипломация от страна на Блинкен, който посети украинския си колега в Киев и проведе разговори в Берлин със съюзници от Великобритания, Германия и Франция, преди да пътува до Женева.

Русия продължава натрупването на военни сили и изпраща войски и бронирани машини на няколко километра от украинската граница в съседен Беларус за съвместни военни учения, които започват на 10 февруари. Две дивизии от системи за противовъздушна отбрана С-400 също се изпращат до Беларус, съобщи Министерството на отбраната на Русия в петък, според информационната служба Интерфакс.

Европа и САЩ не успяха да дадат подробни отговори на различни сценарии, които Русия може да преследва в Украйна, а опции като изпращане на войски на НАТО в страната не стоят на дневен ред. Европейският съюз не успя да договори конкретни санкции, които биха могли да бъдат наложени, ако Русия нахлуе в страната.

Ролята на Финландия

Путин и финландският президент Саули Нийнистьо проведоха „дълъг и обстоен“ разговор в петък за геополитиката, включително сигурността на Европа и събитията в Украйна, се казва в изявление от президентската служба.

Нийнистьо, който се обадил на Путин, говори за „сериозната си загриженост за ситуацията и подчерта необходимостта от поддържане на мира в Европа“ и в разговора е била подчертана необходимостта от намиране на решения чрез текущ диалог, съобщиха от неговия офис. Нийнистьо разговаря с Байдън на 18 януари.