Финландия е разтревожена от кибер атаките срещу Украйна

Пека Хаависто, министър-председател на Финландия

18:30 | 19 януари 2022
Обновен: 20:15 | 19 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Това, което казва Владимир Путин, което е логично, че НАТО е създаден срещу Русия. Ако страните в Европа струпат толкова оръжия, колкото Русия смята, че има на границата си, вие реагирате по същия начин. Съгласен ли сте с аргумента, че НАТО и потенциално и вашата страна от гледна точна на географското й положение, може да стане проблем за Русия? Приемате ли перспективата на Москва?

Според нас НАТО повишава сигурността в Европа. И в Балтика. Има страни от НАТО в Балтийския регион, които подсилиха защитата си и това е позитивно за сигурността на Балтика. На региона на Прибалтика.

Да, но думата на Германия е много силна в това отношение. Има големи дипломатически усилия тази седмица, но вие говорите за единството на ЕС, макар да знаете, че то някой път е под въпрос. Много страни-членки смятат, че ситуацията в момента е по вина на Ангела Меркел и спокойствието й спрямо Русия. Време ли е Берлин да каже, че няма да работи с Путин и да спре Северен поток-2?

Тази есен даде много добър пример за позициите на ЕС. Беларус оказа натиск на полската граница и ЕС реагира много единно. Прояви силна солидарност в Полша и прибалтийските страни срещу граничната заплаха..

.. но, сър, през декември страните от ЕС договориха мащабни санкции заради Украйна. Два месеца по-късно все още не знаем какво означава мащабни. Това ли е единството?

Имаме силна координация в ЕС по тези въпроси. Когато се готвите за такива проблеми, не го правите публично. Всичко зависи от ситуацията.

Ние сме загрижени, разбира се, от последните кибер атаки срещу Украйна и много европейски страни. Има солидарност и техническа помощ за Украйна.