Финландия: Минското споразумение трябва да се спазва

Пека Хаависто, министър-председател на Финландия

18:30 | 19 януари 2022
Обновен: 20:15 | 19 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

По отношение на реакцията. Трябва ли ЕС и НАТО да обмислят въпроса за изключването на Русия от системата SWIFT? Имаше съобщения, че се обсъжда този въпрос. Трябва ли да е на масата и трябва ли да мислите за технологично ембарго над Русия при тези кибер атаки?

Не искам да спекулирам какви санкции и каква единна реакция ще има Европа. Подготовката за това тече в момента и няма нужда да се спекулира. Разбира се, всички проблеми са включени в дневния ред.

Относно кибер атаките е много важно Украйна да получи техническата помощ, която й трябва, за да открие какво е станало, но и в защита на собствената й кибер система и независимост.

Май Западът изостава в отношенията си с президента Путин. Ако замразите участието на Русия в платежната система SWIFT, това е сравнимо с употреба на ядрена сила. Не трябва ли оттеглим този вариант от дневния ред, за да сме сигурни, че Западът няма да се възползва от него и да започне сериозно да го обмисля?

Както казах, не искам да спекулирам, защото има много фактори, които може да окажат влияние като търговията между ЕС и Русия. Всичко зависи от развитието на руско-украинската ситуация.

Трябва ли да повишим тона срещу Русия?

В момента посланията са много ясни. Съветът Русия-НАТО обсъди проблемите, има и предстояща срещу между САЩ и Русия в Женева. Все още е времето на дипломацията.

За дипломацията е необходимо да знае какво мисли другата страна. Според вас на какво залага Владимир Путин? Дали на Украйна? Да величието на руската нация? Той цар Путин ли е или просто става дума за военна сила? Какво прави той в момента?

Редица проблеми зависят от бъдещето на конфликтните зони в Украйна, в Донбас. В момента е в сила Минското споразумение. То следва да се спазва и следва да има натиск върху Русия да го спазва.

За мен това е изходът от кризата и намирането на постоянно решение за нея.