САЩ преговарят с Катар за доставки на газ за Европа при инвазия в Украйна

Вашингтон обсъжда резервен план в случай, че нападение на Русия доведе до недостиг на газ

15:35 | 23 януари 2022
Обновен: 19:30 | 23 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Преговорите с Катар и държавите-членки на ЕС, фокусирани върху осигуряването на допълнителни морски товари с втечнен природен газ(LNG) , станаха още по-належащи, след като разговорите на високо ниво за сигурност между Вашингтон и Москва тази седмица доведоха до минимален напредък, пише Financial Times.

Това засили опасенията, че конфликтът може да засегне доставките на газ в момент, когато Европа е изправена пред рекордни цени. Властите обаче предупредиха, че няма „магическа пръчка“, която да реши потенциалния недостиг.

Друг източник, информиран за дискусиите с Доха, казва, че има „потенциал да се проучи дългосрочна гаранция за сигурност на LNG, особено след като Катар значително ще увеличи износа си на горивото през следващите няколко години“.

“В краткосрочен план това ще зависи от желанието на други страни да пренасочат товари идващи към тях и от наличието на неразпределен LNG. Катар обаче пренасочи доставките си през 2011 г. за Япония след като странаха беше ударена от земетресение и цунами, така че има прецедент, но само ако има криза,“е казал още източникът.

Вече се водят предварителни дискусии между Катар, най-големият износител на втечнен природен газ в света, Обединеното кралство и европейските държави относно „решенията“ за дългосрочни доставки на газ.

По-голямата част от катарския втечнен природен газ се доставя до Азия, където клиентите на държавата от Персийския залив се подписали фиксирани, дългосрочни договори.

„В краткосрочен план това ще зависи от желанието на други страни клиенти да пренасочат и наличието на неразпределен LNG“, каза човекът. „Катар обаче пренасочи доставките си през 2011 г. за Япония след удара на цунамито, така че има прецедент, но само ако има криза“.

По-късно този месец президентът на САЩ Джо Байдън трябва да проведе разговори с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани във Вашингтон.

Фатих Бирол, ръководител на Международната агенция по енергетика, каза миналата седмица, че Русия спира доставките на газ за Европа в момент на „засилено геополитическо напрежение“.

Има опасения, че конфликтът може да доведе до допълнителен спад в доставките на газ за Европа, която е изправена пред нарастваща криза поради увеличените разходи за живот предизвикани от цените на газа.

Тъй като запасите от синьото гориво са на рекордно ниски нива за това време на годината, властите се опасяват, че Европа може да се сблъска със затваряне на промишлени заводи, прекъсване на електрозахранването или дори загуба на доставки за отопление, ако руският износ падне рязко.

Висшият служител в администрацията на Байдън признава, че договорите между износители на втечнен природен газ и азиатски купувачи могат да усложнят усилията за пренасочване на доставките към Европа. Той добавя, че е станало ясно, че Русия е свивала доставките на газ през последните месеци, за да спечели влияние върху европейските столици.

Зависимостта на Европа от руския газ усложни усилията за представяне на единен фронт срещу заплахите на Москва.

Повечето наблюдатели не очакват Русия изцяло да спре износа, но има опасения, че Москва може да свие допълнително доставките или че инфраструктурата за износ на газ в Украйна може да бъде повредена от конфликт.

Ръководителите на енергийни компании предупредиха за потенциалния ефект от санкциите на САЩ, след като тази седмица Байдън каза, че наказателните мерки могат да блокират трансакциите на руските банки с щатски долари - основната валута в световната търговия със суровини.

Един ръководител от  енергийната индустрия казва, че Европа почти сигурно ще се сблъска с изключително високи цени в случай на спиране на доставките, което изисква координирани действия на правителството за доставка на морски товари с втечнен природен газ.

На практика те ще трябва да се борят за цялото предлагане на пазара, като пренасочват товари от Азия и вероятният краен резултат е данъкоплатецът да плати“, казва той.

Ситуацията ще прилича на поръчките на лични предпазни средства в началото на пандемията и правителствата ще трябва да се намесят.” 

Доха продължава своя спор с ЕС относно разследването на Европейската комисия от 2018 г. на дългосрочните, фиксирани договори на QatarEnergy. Разследването беше удар по Катар и замрази инвестициите в страната както и доставките на втечнен природен газ за Европа, което накара държавата от Персийския залив да спре проекти във Франция и Белгия.

Сега обаче преговорите между Катар и служители на ЕС за разрешаване на спора са били възобновени.

Директорът казва, че Европа трябва да гарантира дългосрочна сделка с Катар или други производители, за да гарантира стабилност и намалена зависимост от Русия.