САЩ: Русия вече работи активно за създаване на претекст за евентуална инвазия в Украйна

Руската инвазия, ако се случи, може да започне между средата на януари и средата на февруари, твърдят от Белия дом

14:17 | 15 януари 2022
Обновен: 17:20 | 15 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Администрацията на Байдън предупреди, че руските власти подготвят потенциални саботажни операции срещу собствените си сили и фабрикуват провокации в социалните медии, за да оправдаят нахлуване в Украйна, ако дипломацията се провали, пише Bloomberg. 

Като част от плана правителството на президента Владимир Путин е подготвило оперативни работници, обучени в провеждането на война в градски условия и в използването на експлозиви, вероятно за извършване на саботажни действия срещу прокси войските на Русия в Украйна или в близост до нея, заявиха представители на администрацията в петък. 

"Разполагаме с информация, която показва, че Русия вече работи активно за създаване на претекст за евентуална инвазия, за настъпление към Украйна", заяви пред репортери говорителят на Пентагона Джон Кърби. "Всъщност разполагаме с информация, че те са подготвили група оперативни работници за провеждане на операция под прикритие." 

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че руската инвазия, ако се случи, "може да започне между средата на януари и средата на февруари". 

Планът на Русия вероятно ще бъде задействан, ако дипломацията със САЩ, НАТО и ключови европейски държави не успее да постигне целите на Москва, според оценката, споделена от американски служител, който е помолил да не бъде назоваван. 

Русия многократно е отричала, че възнамерява да нахлуе в съседната страна, а американските служители не предоставиха повече подробности за разузнавателната информация, която според тях стои в основата на оценката им. Руското посолство във Вашингтон нарече последните американски твърдения "неоснователни", като заяви в публикация във Фейсбук, че Москва се стреми към "дипломатическо решение на всички международни проблеми".

Кърби заяви, че "има потвърждение на информацията, с която разполагаме, и смятаме, че тя е много достоверна". 

Твърдението е следствие от кибератаката, която в петък срина голям брой украински правителствени уебсайтове. Според Виктор Жора, заместник-ръководител на държавната агенция, отговаряща за специалната комуникация и защита на информацията, са били засегнати седемдесет правителствени агенции, включително министерствата на външните работи и на земеделието.

"Не е имало изтичане на важни данни. Съдържанието на уебсайтовете не е повредено", каза Жора. "Събираме цифрови доказателства и анализираме данни, за да разберем цялата верига на тази атака". 

Президентът Джо Байдън беше информиран за атаката от петък, но САЩ не хвърлиха веднага вината върху някоя група или държава, а представители на администрацията заявиха, че засегнатите уебсайтове изглежда се връщат обратно онлайн. 

В петък Службата за сигурност на Украйна заяви, че вижда "някои признаци", че зад атаката стои Русия, и добави в изявление, че разследването ще продължи и през уикенда. Страните от Европейския съюз, с които Украйна се стреми да задълбочи връзките си, осъдиха хакерските атаки, като Полша и Швеция посочиха като виновник Русия.

"Кибератаката, за която съобщи украинската страна, е част от типичните дейности на тайните служби на Руската федерация", заяви Станислав Зарин, говорител на шефа на тайните служби на Полша. Той заяви, че съобщението изглежда е опит за подклаждане на напрежението между Полша и Украйна.

По-рано през деня шведският външен министър Ан Линде заяви: "Трябва да бъдем много твърди в посланията си към Русия - че ако има нападения срещу Украйна, ще бъдем много сурови и много силни и решителни в отговора си."

При предишни нахлувания в украинския регион Крим и в Грузия Русия беше обвинена в засилване на кампаниите за дезинформация и инсцениране на събития под "фалшив флаг", за да оправдае интервенциите си. Русия отхвърли тези обвинения.

При наличието на повече от 100 000 руски войници на границата с Украйна, през последните дни американски служители започнаха да предупреждават, че Москва може да се опита да създаде "съботажно събитие", за да оправдае нахлуването. 

"Никой не бива да се изненадва, ако Русия разпространява дезинформация за ангажименти, които не са били поети, или ако Москва отиде още по-далеч и провокира нещо като претекст за по-нататъшна дестабилизираща дейност", заяви в сряда говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. 

Според хора, запознати с дискусиите, които са се състояли тази седмица, администрацията на Байдън е обсъдила редица възможни действия от страна на Москва, които според нея трябва да предизвикат ответни мерки. Освен изпращането на войски в Украйна, те може да включват и опит за организиране на преврат срещу украинския президент Володимир Зеленски или други действия за дестабилизиране на неговото правителство.  

По време на брифингите след трите кръга от дискусии с Русия през тази седмица официални лица, включително заместник-държавният секретар Уенди Шърман, заявиха, че Русия няма защо да се страхува от западната си съседка във военно отношение. Но САЩ и техните съюзници предупредиха за "масиран" икономически отговор срещу Русия, ако тя предприеме нападение срещу Украйна.