САЩ уверяват Европа, че санкциите срещу Русия няма да сринат енергетиката

САЩ разкриха в сряда законопроект за налагане на широки санкции срещу висши руски правителствени и военни служители, включително президента Владимир Путин

10:01 | 13 януари 2022
Обновен: 11:46 | 13 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ се стремят да уверят европейските съюзници, че всякакви потенциални санкции срещу Русия, ако тя атакува Украйна, няма да нарушат краткосрочните енергийни доставки на континента - трудно за изпълнение обещание с настъпването на зимата.

САЩ работят, за да измислят опции за извънредни ситуации, в случай че президентът Владимир Путин реши да намали енергийните доставки за Европа в отговор на ограничения от западните страни за продажбата на технологии, от които Русия се нуждае за своя енергиен сектор, според двама служители на администрацията на Байдън, предаде Bloomberg.

Докато Европа зависи от Москва за критичнитe доставки на газ, особено през зимата, Русия не може да си позволи удара върху икономиката си от ограничаването на продажбите на енергия на запад, според човек, запознат с усилията на администрацията. Целта на САЩ би била да гарантират, че всички санкции са достатъчно силни, за да покажат решителността на Запада срещу Русия, като същевременно ограничават въздействието върху Европа, САЩ и световната икономика, според източника.

Това би било трудно да се постигне. Русия вече ограничава доставките на газ за Западна Европа, каза в сряда ръководителят на Международната енергийна агенция. Изпълнителният директор на (Международната агенция по енергетика) МАЕ Фатих Бирол каза пред репортери, че Русия може да увеличи доставките на газ за континента с поне една трета от сегашните нива, но запазва ограниченията за спот продажби въпреки високите цени.

„Има силни елементи на стегнатост на европейския газов пазар поради поведението на Русия“, каза Бирол. 

Руските доставки на газ за Европа спаднаха с 25% през четвъртото тримесечие на 2021 г. спрямо година по-рано и са намалели с 22% в сравнение с нивата преди пандемията, според МАЕ. Путин каза, че европейските клиенти не са търсили повече доставки на газ от "Газпром".

Решението на Путин да използва енергийните доставки като оръжие след нахлуване в Украйна само би затвърдило решимостта на Европа да намери по-надеждни енергийни доставки другаде, според човек, запознат с усилията на САЩ.

Уверенията към съюзниците идват, след като САЩ, НАТО и Русия приключиха първия кръг от преговори в сряда, насочен към облекчаване на напрежението във връзка с натрупването на повече от 100 000 войници на Москва на границата с Украйна. Дискусиите в Брюксел приключиха без дата за последващи разговори, въпреки че в четвъртък ще има среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по въпроса. 

Отделно в сряда администрацията на Байдън заяви, че ще подкрепи законодателство, предложено от сенатора от Ню Джърси Боб Менендес, което ще въведе санкции за газопровода "Северен поток 2" от Русия до Германия, ако Путин атакува Украйна. Този тръбопровод, срещу който САЩ отдавна се противопоставят, е почти завършен и очаква екологично одобрение в Германия.

Европейският природен газ поевтиня

Европейските цени на газа се понижиха за четвърти ден в началото на седмицата на фона на облекчаване на опасенията за скъсването на доставките на континента.

До голяма степен това се дължи на повече товари на втечнен природен газ, коото компенсираха ниските нива на съхранение в Европа и ограничените руските потоци към региона.

„Великобритания е на път да получи още шест товара на втечнен природен газ до края на тази седмица на фона на вълна от товари за втечнен природен газ, които се насочват към Европа“, се казва в ежедневен доклад на Gazprom Energy. 

„Пристигането на втечнен природен газ помага да се осигури гъвкавост за балансиране на мрежите или ще помогне за запълване на складови съоръжения, за да се удължат нивата на запасите през зимата."

Европа се бори с енергийна криза, която утрои повече от три пъти цените на газа през последната година и повече от удвои разходите за електроенергия, а търсенето остава силно, тъй като въглищата и атомните електроцентрали затварят.

Доставките на втечнен природен газ за Европа вероятно ще се повишат през януари на фона на по-топло от нормалното време в Азия, каза в изследователска бележка Абхишек Рохатги, анализатор на LNG в BloombergNEF.

Въпреки това, поради по-високите доставки, няма налични слотове на терминалите за внос и товарите се търгуват с отстъпка, според търговци, запознати с въпроса.

Руски доставки

Доставките на руски газ по газопровода "Ямал-Европа" се придвижват на изток от Германия към Полша за 24-ти ден, обратно на обичайната посока. Потоците през Украйна също са по-ниски от нормалните и идват на фона на по-ниски температури през останалата част от седмицата.

„Това е така, защото търговците са предпочели да вземат газ от запасите, за да избегнат да плащат близо до рекордно високи цени“, пише Inspired Energy в бележка. "В резултат на това "Газпром" няма оферти за износ на запад."

Докато доставките на газ за Европа през Украйна не бяха прекъснати, когато Русия анексира Крим през 2014 г., те бяха временно прекъснати по време на спорове за цената на газа през 2006 и 2009 г.

Какво могат да включват санкциите срещу Русия

Демократите в Сената на САЩ разкриха в сряда законопроект за налагане на широки санкции срещу висши руски правителствени и военни служители, включително президента Владимир Путин, и ключови банкови институции, ако Москва се включи във военни действия срещу Украйна.

Предложеното законодателство, подкрепено от Белия дом, включва разпоредби за подпомагане на сигурността на Украйна и насърчава Съединените щати да „обмислят всички налични и подходящи мерки“, че газопроводът между Русия и Германия „Северен поток 2“ – „инструмент за злоупотреба и влияние на Руската федерация" - няма да влезе в действие.

„Това законодателство показва абсолютно ясно, че Сенатът на САЩ няма да стои със скръстени ръце, докато Кремъл заплашва с повторно нахлуване в Украйна“, каза в изявление сенатор Робърт Менендес, демократ, председател на комисията по външни отношения на Сената, който представи законопроекта.

Законопроектът, за който съобщи за първи път Washington Post, ще бъде насочен и към компании в Русия, които предлагат защитени системи за съобщения, като SWIFT, които банките използват за обмен на ключова информация с други финансови институции.

Законопроектът ще "донесе сериозни разходи за руската икономика", ако Русия продължи с инвазия, каза говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом.