Ще превърнат ли финтех компаниите Лондон в център за пране на пари

Усилията на Лондон да се превърне във финтех център крият значителни рискове

20:01 | 4 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Moorwand е една от над 200 електронни парични институции (EMI), одобрени от британските регулатори от 2018 г. насам. Компанията е един от бързо растящите стартъпи, които се рекламират като алтернатива на старомодните банки при движение на пари по света. Всеки ден само във Великобритания 1,4 млрд. паунда (1,9 млрд. долара) се превеждат през слабо регулирани бизнеси за дигитални плащания, пише Bloomberg цитиран от сайта www.Investor.bg.

Малко по-късно започнаха и проблемите. Малък кредитор в Дания, с който Moorwand има тесни връзки, получи сигнал за стотици подозрителни трансакции, включващи компанията за електронни плащания, показват вътрешни банкови документи, до които е имал достъп Bloomberg News. През 2018 г. датските власти поеха контрола над банката Kobenhavns Andelskasse, позовавайки се на законите срещу пране на пари, и отнесоха въпроса към полицията.

Moorwand, контролирана от базирания в Молдова бизнесмен Ваел Сулейман Алмари, не е обвинен в неправомерни действия и все още има право да осъществява преводи със средства на клиенти. Нито Алмари, нито Moorwand са отговорили на многократни искания за коментар.

Нови въпросителни се появяват около десетките компании за дигитални плащания, лицензирани от регулаторите като част от опита на Лондон да засили репутацията си на финтех сектор и да насърчи банковата конкуренция. Стотици регулаторни, правни и корпоративни документи, разгледани от Bloomberg, обрисуват тревожна картина за новия сектор в Ситито. И те сочат слабости в надзора на британския Орган за контрол на финансовото поведение (FCA).

Сред компаниите, одобрени от FCA, са такива с изпълнителни директори или акционери, свързани с балтийски скандали за пране на пари, предполагаеми финансови нарушения в Русия и Киргизстан, измама в здравеопазването в САЩ и подозрения за нарушения в Люксембург и Австралия. Десетки компании са контролирани от инвеститори в юрисдикции далеч от Великобритания, включително Британските Вирджински острови, Кипър, Украйна и ОАЕ. Някои открито се хвалят, че правят бизнес с високорискови клиенти.

Transparency International U.K. - британското подразделение на глобалната антикорупционна група, би аларма в доклад миналия месец, обявявайки, че при над една трета от компаниите за дигитални плащания, лицензирани от FCA, има съмнения, свързани с тяхната дейност, собственици или директори.

Данните на FCA показват, че агенцията предприема известни действия. Тя е отказала 50 от 89 молби, получени миналата година и наскоро е извършила осем официални прегледа на компании за дигитални плащания. Регулаторът по-рано наложи бизнес ограничения на 4 фирми.

EMI компаниите се появиха преди десетилетие. Те предлагат услуги, свързани с плащания, например обработването на трансакции, предплатени карти, парични преводи в чужбина и дигитални портфейли. Често обаче обслужват високорискови клиенти, с които традиционните банки отказват да работят, например търгуващите с криптовалути, казва Джон Уедж, партньор в лондонската счетоводна фирма Berg Kaprow Lewis.

“Тези хора не могат да получат банкови услуги“, казва той. „Това, което те [EMI компаниите] правят, е да запълнят вакуум на пазара, който не е запълнен от банките на Хай Стрийт“.

Прането на пари вече струва на Великобритания над 100 млрд. паунда годишно, сочат оценки на правителството, а разпространението на компаниите за дигитални плащания без по-твърди регулации може да влошат репутацията на Лондон като център на мръсните пари, казва Уедж и други. Опасенията са дори по-належащи сред срива на Wirecard в Германия миналата година. Регулаторът на страната BaFin пропусна сигнали, че това е измама, преди да стане ясно, че 2,3 млрд. долара липсват от сметките на клиентите.

Правителствата из Европа се опитват да раздвижат бизнеса с плащания от години и да изтръгнат контрола от глобалните банки, за да помогнат да намалят разходите за потребителите, казва професорът по право от University College London Алън Бренър. Директивата за платежните услуги на ЕС, въведена през 2007 г. и ревизирана десетилетие по-късно, бе създадена, за да опрости трансакциите и да насърчи навлизането на нови участници на пазара.

Компаниите за електронни разплащания обикновено подлежат на по-слаби регулации от банките. Те имат право да обработват плащания и да държат средства на клиентите, но клиентите им не са защитени от националните програми за защита на депозитите и компаниите не могат да отдават кредити.

По-установени фирми, включително Revolut и Checkout.com, както и десетки по-малки, са част от разрастващата се финтех сцена на Лон – една от най-големите в света и хвалени от британското правителство след излизането на страната от ЕС. Използването на електронни сметки се е увеличило четири пъти от 2017 г. до началото на 2020 г. до 4% от пълнолетните. АЦБ, която не регулира компаниите за дигитални плащания, казва, че клиентите държат около 10 млрд. евро в тези компании.

Заедно с растежа има потенциал и за по-голям риск. Броят на сигналите за подозрителна дейност, свързани със сектора за електронни плащания, е нараснал 4 пъти през годината до края на март 2020 г. Говорител на Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания казва, че ръстът в сигналите, които юридическите и физическите лица са длъжни да подадат, когато забележат съмнително поведение, не е бил неочакван предвид разрастването на индустрията. АЦБ предупреждава, че секторът „в бъдеще може да донесе системни рискове“.

Ръководството на FCA от 290 страници към компаниите за услуги, свързани с плащанията, очертава строг процес на одобрение. Кандидатът трябва да може да убеди регулатора, че изпълнителните директори са „с добра репутация“ и не са били осъждани по престъпление, разследвани от други власти или обект на неблагоприятни констатации по гражданско производство. Ако успешен кандидат след това предизвика подозрение, органът има широки правомощия, включително извършването на претърсвания, разследване на дейността и спиране или отмяна на лицензи.

Но да имаш правомощия е едно, а да ги използваш е друго. АЦБ предупреди за възможни пропуски в надзора над компаниите за плащания през 2019 г. и призова за цялостен преглед на това как се следи индустрията. А FCA бе подложена на критики от законодателите след срива в началото на миналата година на емитента на миниоблигации London Capital & Finance, което изложи инвеститорите на дребно на загуби за над 300 млн. долара.

Този случай не включваше електронни плащания, но последвалото разследване откри бавна следствена тенденция под управлението на тогавашния шеф Андрю Бейли, който сега е гуверньор на АЦБ. Говорител на Бейли е отказал коментар.

Парламентарна комисия заключи през юни, че FCA трябва да трансформира културата си. Агенцията поиска законодателство, което да ѝ даде повече правомощия за надзор над мениджърите на компаниите за дигитални плащания, което ще съответства на надзора ѝ над банковите мениджъри.