Иво Ковачев: Икономиката не може да разчита само на стартъпи и IT сектора

Д-р Иво Ковачев, старши фонд мениджър Global EM в JO Hambro Capital Management

14:29 | 21 декември 2021
Обновен: 09:53 | 23 декември 2021
Автор: Даниел Николов

Правителството трябва да представи по-детайлен план за развитие на икономиката през следващите години - трябва да се реши накъде се насочва и къде ще се интегрира българската икономика, и да се прецизират кои са и как могат да се създадат и подпомагат конкурентните предимства на страната. В икономическата част на споразумението зад съставянето на правителството има добри цели, но не и яснота как те могат да бъдат постигнати и защо са избрани точно те. Това коментира д-р Иво Ковачев, старши фонд мениджър Global EM в JO Hambro Capital Management, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Правителството има своите цели, но икономическата реалност ще ги вкара по необходимост да се занимават с далеч по-сериозни проблеми, като инфлацията и енергетиката. Ще трябва да приемат мерки за това... Главната цел на това правителство, освен да се справя реактивно с непрекъснато възникващите проблеми, е да мисли - или ако не може да мисли, да привлече специалисти - как България да се интегрира реално в новите икономики, дали в Европа или на чисто бизнес принцип."

В момента излизат нови тенденции и изисквания като ESG, които ще доведат до нарастване на разходите за развитие и репозициониране на икономиката и бизнеса, каза той и добави, че не може да се разчита цялата икономика на страната да се захранва от различни стартъпи или няколко сектора като IT.

"Разделянето на веригите на доставки и отделянето на Китай със собствена верига от фирми и екосистема е чудесен шанс за България. Това дава шанс на подобни като нас да се преориентират, да намерят нова индустриална ниша", каза Ковачев и добави, че правителството трябва да работи и да привлича инвестиции в тази посока, макар инициативата да е била загубена през последните години.

Разделянето на две нови министерства - на икономиката и индустрията и на иновациите - намалява политическото напрежение, за да съществува управляващата коалиция, но тези две ведомства вървят в напълно различни посоки и цели, коментира Ковачев. 

В коментар за целите, поставени в Плана за възстановяване, Ковачев заяви, че в него има прекалено неясни планове "за далечно бъдеще". 

"Ако някой си прави илюзии, че Европа ще раздаде милиони на България да си строи някакво псевдо водородно бъдеще, това няма да стане... Нямаме реални проекти за този план", каза Ковачев и добави, че е трябвало да има ясно изразени насоки кой отговаря за даден проект с ясно определен бюджет, времева рамка и цели. 

Подобна липса на реалистични проекти се наблюдава и при инициативата "Три морета", добави Ковачев.

"Проблемът на България не са тези планове... Но трябва да дадем нещо реално, за да се получи нещо, иначе след четири години ще дойде ново правителство и пак ще коменитираме слабостите на поредните."

Наблюдава се дисбаланс на политическите генерации в България - отново идва нова група млади политици, но сякаш опитът остава на заден план, каза Ковачев. 

Преливането на кадри от частния към държавния сектор в България до голяма степен се дължи на мащабите на икономиката, смята Ковачев. "В България не могат да се изкарват пари от частен бизнес и затова тези млади момчета логично влизат в държавната власт, където възможностите и мащабът са малко по-големи... Този проблем на мащаба е почти нерешим."  

В коментар за нестабилността в обществата по света, Ковачев заяви, че основна причина за това е глобалната промяна през последните две години - смяната на фокуса на САЩ към Китай, пандемията и проблемите с веригите на доставки, и краят на 30-годишния тренд на падане на лихвените проценти.

"Сега за първи път лихвените проценти трябва да се вдигат, но нито политиците, нито централните банкери, нито държавите и фирмите с високи дългове са готови за това."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаванато "В развитие" може да гледате тук.