Спасяването на динозаврите: стартъпи електрифицират колите на изкопаеми горива

Преобразуването към EV е малка индустрия, която се появи през последните пет години и бе ускорена от напредъка в технологията на батериите и електрическите двигатели

16:06 | 25 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Можете да спасите ценния си Aston Martin DB6, Porsche 911 или Mustang от музея на историята на двигателя с вътрешно горене. Или вашия Fiat 500 и Renault Clio, ако става въпрос. Това е посланието от нарастващата кохорта от европейски и американски стартъпи, които се стремят да играят роля в автомобилния преход, като превърнат ревящите динозаври от ерата на изкопаемите горива в чисти електрически превозни средства (EVs), разказва "Ройтерс".

В най-високия клас компании като британската Lunaz продават „ремонтиран“ Aston Martin DB6 за 1 милион паунда или холандската фирма Voitures Extravert, която продава преработено Porsche 911 от 60-те години на миналия век за 300 000 евро.

В долния сегмент, стартиращи фирми като френската Transition-One са разработили базови комплекти, предназначени да електрифицират модели на масовия пазар като Fiat 500 и Renault Clio за няколко часа за около 8000 евро. Те залагат, че могат да осигурят на шофьорите по-евтин и по-екологичен път към нулеви емисии, отколкото да бракуват колата си и да купуват нова.

Преобразуването към EV е малка индустрия, която се появи през последните пет години и бе ускорена от напредъка в технологията на батериите и електрическите двигатели през последните две. Пазарът до голяма степен не е тестван и няколко човека от индустрията, интервюирани от "Ройтерс", описват вълнуваща, макар и несигурна сцена.

„В момента е доста революционно“, каза Марк Робъртс, 30-годишен ветеран от McLaren, който сега е главен творчески директор в британската стартираща компания Charge Cars. „Почти всеки месец се появяват нови компании и не се знае кой ще изчезне след около година или кой ще остане по-дълго.“

Следващата година Charge Cars ще стартира производството на 499 електрически версии на Mustang от 60-те години на миналия век, изработени наново с каросерии, произведени по лиценз от Ford, и започващи от 300 000 паунда за брой. Компанията, която първоначално имаше за цел да преобразува класически автомобили, прекара пет години в разработването на електрическа реплика вместо това.

„Традиционните производители като Porsche могат да си позволят да прецакат нещата от време на време“, казва главният изпълнителен директор Вадим Шагелеев. "Ние сме стартъп, така че не можем."

Утвърдени стартиращи компании като неговата привлякоха вниманието на традиционните доставчици на автомобили и производители, търсещи техническа помощ, докато преминават към електрически – Michelin, например, си партнира с Charge Cars за тестване на нови технологии. 

Но може да има малко място за грешки, тъй като множество нови стартиращи фирми за преобразуване към EV се стремят към по-големи мащаби, за да им помогнат да преодолеят нарастващите регулаторни стандарти и разходи, които започнаха да се въвеждат в страни като Франция.

„Новите регулации ще унищожат много по-малки играчи, защото те няма да бъдат в позиция да отговарят на стандартите“, каза Крис Хейзел, основател на британската Zero EV, друг стартъп, работещ върху масово производство на комплекти за преобразуване на Porsche 964 и други класически модели. Компанията му ще се разшири в Съединените щати следващата година.

От класика до боклука

Има различни предложени маршрути за мащабиране.

Lunaz, например, вижда класическите автомобили като Aston Martin DB6 като добро начало.

Тригодишната компания и нейните конкуренти в този край на индустрията за преобразуване към EV се стремят да се възползват от големия брой класически превозни средства по света, който се оценява на 5 милиона само в Съединените щати.

Lunaz обикновено купува класическа кола на свободния пазар или взема съществуващото превозно средство на клиента, оголва го до чист метал, възстановява го, слага му нова боя, нов интериор и електрическа система за задвижване и софтуер с обхват от около 250 мили.

Но Lunaz вижда бъдещето си в търговските превозни средства и строи нова фабрика в Силвърстоун, централна Англия, където се провежда Гран при на Великобритания, за да преобразува повече от 1000 дизелови камиона за боклук годишно в модернизирани електрически модели.

„Класическите автомобили бяха гръмоотводът, който ни изведе на пазара“, каза основателят Дейвид Лоренц. "Но ако искате да имате истинско въздействие, трябва да имате мащаб."

Лоренц казва, че компанията проучва обекти за завод в САЩ и един в континентална Европа и обмисля да стане публично достояние след няколко години. 

„Да изхвърлим ли тези коли?“

Във Франция, за сравнение, надпреварата се нажежава между масовите производители, които виждат възможност в плановете на страната срещу замърсяването от пътищата, които изпреварват голяма част от Европа.

Всички дизели, по-стари от 2011 г., ще бъдат забранени в големите градове от началото на 2025 г., което засяга милиони собственици на автомобили. Париж иска да работи по-бързо и да приложи забраната от 2024 г.

Новите закони за модернизиране на превозни средства, въведени в страната миналата година, за които стартиращите фирми казват, че изискват правителствени тестове от около 100 000 евро за преобразуване на често срещан модел, засилиха нуждата от мащабиране.

Базираният в Орлеан Transition-One планира да започне да продава комплекти за преобразуване за шест модела, включително популярните Fiat 500 и Renault Clio за тези собственици на дизелови двигатели, които не могат да си позволят нов EV. Комплектите се състоят от батерия, електродвигател, задвижваща електроника и нов инструментален панел и обикновено имат обхват от около 140 км.

Цената за клиентите може да бъде близо 5000 евро, включително правителствени субсидии, каза главният изпълнителен директор Аймерик Либо, който каза, че възнамерява да произвежда комплекти "в мащаб" следващата година, след като е изчакал да се материализират законите за преоборудване, като оборудването ще бъде инсталирано от независими механици, сертифицирани от Transition-One.

Арно Пигунидес, главен изпълнителен директор на базираната в Париж REV Mobilities, изчислява, че превръщането на традиционен автомобил в електрически намалява емисиите с 60% в сравнение с бракуването на старо превозно средство и производството на ново, в страна, където "живеят" около 40 милиона леки коли.

Пигунидес каза, че неговата компания, която предлага преобразуване на редица автомобили и търговски микробуси за около половината от цената на ново превозно средство, има поръчки за преобразуване на 370 коли и 1500 микробуса.

"Големият въпрос е: ще изхвърлим ли всички тези коли или ще ги преобразуваме?", добави той.

„Как да правим 10 000 на година?“

Крис Пейтман-Джоунс, главен изпълнителен директор на британската компания за зареждане на превозни средства Connected Kerb, каза, че само опциите за "масовия пазар" в индустрията за преобразуване на EV могат да направят истинска разлика за околната среда, а не класическите автомобили.

„Цената за производство на нов автомобил е огромна, така че ако можете да използвате повторно това, което има, това е фантастична идея“, каза той. "Но предизвикателството е да го направиш в достатъчен мащаб, за да има действително смислено въздействие."

За четиригодишната стартираща компания Electrogenic, базирана близо до Lunaz, планът да достигне значителен размер е да се включи в британския пазар за коли 4x4, по-специално Land Rover Defender, популярни сред фермерите.

Съоснователят Стив Дръмънд каза, че компанията разработва комплект за стари Land Rover Defender за 20 000 паунда, който местните механици могат да инсталират. Той добави, че 36 000 ферми във Великобритания се нуждаят от електромобили със 4х4 задвижване, но на пазара няма еквивалентни нови модели.

Междувременно в Калифорния Zero Labs е наясно с ограниченията на текущия си бизнес, извършващ електрически „реставрации“ на класическите Ford Bronco и Land Rover.

Автомобилите на компанията започват от $350 000, но тя може да конвертира само около 50 годишно - така че разработва електрически платформи, които лицензираните автомагазини могат да използват за преобразуване на класически автомобили.

„Запитахме се как правим 10 000 на година?“, каза главният изпълнителен директор Адам Роу. "Нашите платформи ще бъдат нашият мащабен продукт."