В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България трябва да създава пазари за стартъпи, а не да ги подкрепя с данъци

Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Стопански факултет на СУ "Св. Климент Охридски", „В развитие", 04.01.2022 г.

16:21 | 4 януари 2022
Обновен: 18:02 | 4 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска

Признаване на разходи за научно-изследователска и развойна дейност, повишаване на прага за регистрация по ДДС, електронно правителство и защита на частната собственост са стимулите в подкрепа на растежа на стартъп компаниите. Това каза Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Стопански факултет на СУ "Св. Климент Охридски", в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Що се отнася до това какъв вид данъчна програма е необходима на България, така че да стимулира развитието на стартъп екосистема и необходими ли са данъчни актуализации, гостът е на мнение, че не е добре за България тук да се създава бизнес само заради ниските данъци.

"Това не носи дългосрочна печалба на една държава. Това не носи добър имидж на една държава“.

Според Караиванов България трябва да засили защитата на частната собственост. „Първото важно нещо е защитата на частната собственост, тоест да няма, както предишни години сме имали, течове на данни. Данни, които не би трябвало да изтичат, изведнъж ставаха публични. Едно такова нещо не трябва да се позволява. Второто важно нещо е да не могат да ти превземат дружеството с някакви фиктивни сделки и дружеството ти да бъде придобито от други лица. Тези две неща са изключително важни за една юрисдикция, за да стане атрактивна“

От гледна точка на данъчното облагане гостът смята, че правилата за всички трябва да са равни, защото тогава има ползи в дългосрочен план.„Целенасоченото стимулиране е много грешно за една икономика“, посочи Караиванов, според когото актуалната данъчна система в България е достатъчно добра.

Според него едно от нещата, които е добре да се направят, е да се вдигне прагът за регистрация по ДДС, който в момента е 50 000 лева, поне на 100 000 лв, а по-добре на 200 000 лв.

„Това ще подобри доста данъчната ситуация. Ще подобри възможностите за микро и малкия бизнес“, смята икономистът. Караиванов посочи, че друго нещо, което много затруднява създаването на дружество в България от чужденци, е регистрацията на банкова сметка, в която да се вложи първоначален капитал, с който капитал дружеството да бъде регистрирано в Търговския регистър. Откриването на банкова сметка за чужденец, по думите му, отнема между три и шест месеца.

„А ако не можеш да си отвориш банкова сметка, не можеш да започнеш бизнес“, казва Караиванов.

Според икономиста инвеститорите в България ползват предимно публичен ресурс и не е чак толкова добре, ако допълнително им се дадат данъчни привилегии.

„В цяла Европа има нещо сбъркано“, казва Караиванов. „Дават се пари за създаване на стартъпи, но след това не се осигурява пазар за продуктите и услугите, които тези компании създават. В САЩ и Израел правят обратното, те не стимулират създаването на стартъпи, а създават търсене за продукти и услуги, които са иновативни“, изтъкна икономистът.

Вижте целия разговор във видеото.