Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Справянето с предстоящата криза е заложник на политически игри

Юлиан Войнов, финансист, „Светът е бизнес", 12.08.2021

21:01 | 12 август 2021
Автор: Петър Стоянов

Българската икономика се възстановява много по-бързо от очакваното. Средства за справяне със следваща здравна и икономическа криза има, но те може да се окажат блокирани заради политически игри, обясни Юлиан Войнов, финансист и преподавател в Стопанска академия „Димитър А. Ценов"- Свищов, в предаването „Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

„Числата, които се виждат по отношение на българската икономика, данните за търговията, потреблението общо взето показват, че наистина вървим доста сериозно нагоре. Икономическият растеж тази година вероятно ще счупи всички прогнози, които се правят. Ръстът, заложен в макрорамката вече изглежда изключително консервативен и песимистичен. Очакванията на международните финансови институции са за растеж на 4.5% на българската икономика, може би дори повече“, смята специалистът. 

Един от препъни камъните пред това ускорено възстановяване са цените на електроенергията. Друг проблем обаче е политическата ситуация, защото „в момента Народното събрание се занимава само със себе си“, посочва Войнов. Той напомня, че има изключително важни закони, които са внесени в деловодството на парламента. Най-важна от тях е актуализацията на бюджета. Защото при нов локдаун на теория ще могат да бъдат осигурени буфери за справяне с кризата от гледна точка на финанси. Приходите надвишават бюджета с 1.5 млрд. лева.  Въпросът е доколко правителството, в качеството си на служебно такова, ще получи санкция за изразходването им от парламента и дали няма да стане заложник на политическите игри. Служебното правителство до момента дава всички знаци, че смята да спази законовата процедура по отношение на разходите на държавата. Вероятно защото има опасения, че в противен случай могат да попаднат под удари на политическа основа.

Войнов вижда разколебаване сред „партиите на промяната“ дали въобще е възможно сътрудничество с ИТН в рамите на този парламент. Той смята обаче, че отговорността в момента е изцяло в Народното събрание, което трябва да създаде комисии и да приеме закони, на базата на които да работи правителство, независимо дали то е сегашното или следващото служебно или редовно такова. Ако това не се случи, натискът върху служебното правителство ще е огромен, защото то ще е поставено да избира между това да се справи с евентуални кризисни ситуации и нормативните граници, които има пред него на практика и които го ограничават да извършва някои от тези дейности.

„Така може да се сблъскаме със ситуация, в която всяко едно решение на изпълнителната власт ще е грешно.“

Юлиан Войнов е поредният гост в Bloomberg TV Bulgaria в последните седмици, който обръща внимание и на проблемите с Плана за възстановяване и устойчивост.

„Според мен вече е абсурдно този план да продължава да се дебатира и усъвършенства, защото е ясно, че ние идеален план няма да имаме“, посочва експертът. „Ако той не бъде внесен, тотално ще изпуснем процедурата за получаване на тези авансови плащания до края на годината, защото от неговото внасяне в ЕК има 2 месеца, в които трябва да се произнесе, след това има 1 месец, в който Европейският съвет трябва да го одобри и после още месец да постъпят първите средства. Така че ако този план не бъде внесен в началото на септември, първите средства ще пристигнат в началото на следващата година. А тези средства вече са предвидени в бюджета.“

Вижте повече от разговора във видеото, за да разберете какви са нюансите в трите предложения за актуализация на пенсиите – от БСП, от ИБГНИ и от правителството и защо правителствената версия е най-благоприятна за бюджета.

Други разговори от „Светът е бизнес" - тук