Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ракетният обстрел в Газа е само върхът на айсберга - под повърхността е напрежението в самия Израел

Мартин Табаков, политолог, "Светът е бизнес", 17.05.2021

12:49 | 18 май 2021
Обновен: 13:12 | 18 май 2021
Автор: Димитър Баларев

Ракетите, които прехвърчат между Израел и Хамас в ивицата Газа, са само върхът на айсберга. Под повърхността се крие напрежението със смесеното население в самия Израел. Това заяви Мартин Табаков, политолог, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Според Мартин Табаков концепцията "два народа - две държави" става все по-невъзможна заради високите нива на подкрепа от двете страни за конвенционални военни операции един срещу друг.

"Ако израелските отбранителни сили стъпят на терен в ивицата Газа, тогава ще станем свидетели на трета интифада и тогава разговорът няма да бъде кога ще видим на деескалация, а докъде може да стигне ескалацията".

По думите на госта въпреки че конфликтът в Газа води до човешки жертви, ескалацията помага и на двете страни. "Тя разрешава проблеми и от израелска страна - за Бенямин Нетаняху и неговата партия "Ликуд", както и от палестинска страна - за конкуренцията межу двете основни палестински организации Хамас и Фатах", допълва още той.

"Чрез тази ескалация Хамас успя да спечели допълнителни точки като лидер, титуляр на палестинските въпроси и народ спрямо Фатах, които все повече губят инерция с техния все по-възрастен и болен президент на Палестинската автономия Махмуд Абас".

По отношение на еврейския дискурс политологът, коментира, че в момента, в който избухне такава ескалация, при която Хамас започне да изстрелва ракети по територията на Израел, това автоматично започва да работи в полза на Нетаняху, защото другото негово име в Израел е "Господин Сигурност".

"Позицията на САЩ е по-скоро слаба, коментира Мартин Табаков, тъй като според него Иран и ядреното споразумение са били на по-високо място в дневния ред на Вашингтон.

"САЩ все още не са назначили посланик в Йерусалим, това е свидетелство за неподготвеност. Байдън споделя както неща от Тръмп, така и от Обама.  Демократите все повече имат пропалестинско лоби, но въпреки това Байдън поддържа добра комуникация с Нетаняху". 

А по отношение на Европа, от разаговора стана ясно, че Израел предпочитат Старият континент да не е посредник в конфликта с Палестинската автономия, защото се гледа на ЕС като прекалено близкостоящ до нея. 

"Франция е с много интересна позиция в Съвета за сигурност на ООН - Макрон започва да се движи все по-вдясно, защото за него предстоят трудни избори, тъй като негов основен конкурент ще бъде Марин Льо Пен".

"Критерии за динамиката на конфликта не са количеството изстреляни ракети, а каква е тях траектория", посочва политологът.  "Ако ракетите започнат да удрят Южен, а не Централен Израел - това означава, че Хамас е готов да преговаря. Също така важен елемент е активна артилерията на Израел. Когато ракетите са много "Железен купол" не може да реагира", уточнява още Мартин Табаков.

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук