Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Саша Безуханова: Иновационните стартъпи трябва да се институционализират

Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, член на инвестиционния комитет в EIC, председател на Управителния съвет на Българския център на жените в технологиите, Светът е бизнес, 08.03.2021

21:02 | 8 март 2021
Обновен: 21:11 | 8 март 2021
Автор: Димитър Баларев

Това, което има смисъл да бъде добавено в новия План за устойчивост и развитие, е първо институционализиране на понятието "стартираща иновативна компания". Подобен термин в юридическото битие на България не съществува. Това заяви Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, член на инвестиционния комитет в EIC, председател на Управителния съвет на Българския център на жените в технологиите, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"След това вече трябва да се осигурят приоритетно ресурси. Ние сме предложили един фонд за зелени иновативни стартиращи компании, за да могат тези компании да бъдат мотивирани да се развият тук и да порастнат като корпорации от България".

"Ние в момента сме свидетели на един такъв феномен - бизнесът със своя ресурс и малко институционални пари чрез фондовете разви доста устойчива стартъп екосистема и тази екосистема успя да оцелее в естествени условия без протекции от държавата", посочи Саша Безуханова.

"Но тези компании, които нямат възможността да бъдат съпроводени и които не са специално третирани, което е практика в чужбина, са принудени да правят своите пилотни решения в България. Впоследствие създават свои дъщерни компании на запад и от там израстват като големи световни бизнеси".

По думите на основателя на MOVE.BG това е една изпусната възможност за България, чийто икономически облик е на държава ишлеме във всяко едно отношение. 

"Аз съм изключително разтревожена от факта, че в момента се подценяват тези важни трансформационни процеси в света, които изискват съвсем различен поглед по отношение на планиране на нашата икономика както с национални средства, така с тези, които са на разположение от Европа".

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.