Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Златото ще поскъпне до 2300 долара през 2021 г.

Преслав Райков, финансов анализатор, Светът е бизнес, 21.12.2020

21:02 | 21 декември 2020
Автор: Николета Рилска

Златото и биткойн ще продължават да поскъпват през 2021 г., като мащабът на покачване на цените им може да е дори по-голям от този, който видяхме през настоящата година. Златото ще достигне цена от 2300 долара за тройунция през следващата година. Такива очаквания изрази финансовият анализатор Преслав Райков в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Анализаторът коментира представянето на IPO пазара през 2020 г., което определи като “доста добро”.

“Може би първичните публични предлагания през 2021 г. ще са потиснати, понеже много от компаниите вече осъзнаха несигурността, пред която се намират. IPO-тата през 2020 г. бяха предварително подготвени, те просто чакаха момента, в който да се появят на пазара”, обясни Райков.

“През 2021 г. ще се усети ефектът от коронакризата върху IPO пазара”.

По отношение на технологичните компании Райков отбеляза, че е вероятно те да останат печеливши и през следващата година, като се очаква лек спад на приходите им, след като икономиката се възвърне към по-нормалния си вид.

Анализаторът определи петрола като “най-емблематична” суровина за 2020 г., имайки се предвид отрицателните цени, които достига по-рано черното злато.

“В момента едиствено и само Организацията на страните износителки на петрол поддържа петролния пазар от срив, икономиката не може да го задвижи на предишните нива”, отбеляза Райков.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.