Ще успее ли Старият континент да привлече повече технологични IPO-та?

Европейските първични публични предлагания набраха едва 19 млрд. долара през тази година, което е най-ниската сума от поне десетилетие

17:15 | 20 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Част от европейските технологични компании се подготвят да ускорят плановете си за листвания в началото на следващата година. Те искат да грабнат част от милиардите долари на инвеститорите, които вече доведоха до рекордни резултати за технологичните IPO-та в Съединените щати през тази година.

Оценките на компаниите от технологичния сектор нараснаха значително още преди пандемията, а сега достигат впечатляващи нива, тъй като инвеститорите залагат, че тенденции като онлайн пазаруването и доставките на храна ще надживеят кризата.

Съединените щати привлякоха по-голяма част от листванията, достигайки рекордните 81 млрд. долара постъпления от първични публични предлагания от началото на годината, сочат данни на Refinitiv.

Книжата на стартъпа за доставка на храна DoorDash и на компанията за краткосрочно наемане на имоти Airbnb записаха между 70 и 115% ръст на стойността в първия си борсов ден в Ню Йорк миналата седмица.

Същевременно европейските IPO-та набраха едва 19 млрд. долара през тази година. Това е най-ниската сума от поне десетилетие и отчасти се дължи на факта, че има по-привлекателни алтернативи като сделки за дялово инвестиране.

„Има значителен брой частни компании в късен етап на развитие в сектора, за които едно IPO е реалистична възможност в краткосрочен и средносрочен план“, твърди Клер Кийст-Бътлър, партньор в адвокатска кантора Cooley.

Банкери твърдят, че във Великобритания компанията за онлайн поръчки на храна Deliveroo, фирмата за киберсигурност Darktrace, онлайн търговците musicMagpie и Moonpig, както и сайтът за ревюта Trustpilot, са сред онези, които искат да станат публични през следващата година.

В Германия дигиталната платформа за продажба на коли на старо Auto1 и онлайн търговецът About You планират листвания във Франкфурт. Във Франция няколко „еднорога“, които са говорили за борсов дебют в миналото, могат да ускорят осъществяването на плановете си.

Deliveroo, Darktrace, Trustpilot, Auto1 и About You са отказали да коментират.

„След продължителен период на силно представяне, musicMagpie разглежда редица привлекателни алтернативи, за да подкрепи най-добре своя продължаващ бърз растеж“, посочва компанията.

„Като компания с голям растеж, ние постоянно оценяваме възможностите си за финансиране и редовно се срещаме със съветници по този въпрос“, коментира говорител на Moonpig.

У дома или навън?

Но европейските борси не са сигурни, че ще привлекат всички потенциални кандидати за IPO. Някои може да изберат европейски борси за своя дебют на пазара, но други обмислят листвания в Съединените щати, където има по-технологично ориентирана база от инвесторите и по-облекчени правила за IPO-та.

Други могат да бъдат купени от някой от над стоте компании със специално предназачение за придобивания (SPACs), които се листнаха тази година.

Част от европейските борси се опитват да направят предложенията си за IPO-та по-привлекателни. Великобритания разглежда своите правила, така че да започне да се харесва повече на технологичните компании. Компаниите, които искат да се листнат в Лондон, в момента трябва да предложат поне 25% от акциите за търговия, което прави по-трудно собствениците да запазят контрола.

По статията работи екип на investor.bg