Нови регулации на ЕК заплашват технологичните гиганти със сурови глоби

Технологични компании могат да бъдат глобени с до 10% от годишните им приходи

21:01 | 15 декември 2020
Обновен: 21:03 | 15 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Маргрете Вестагер, изпълнителен заместник-председател на ЕК с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“. Снимка: Alexandros Michailidis/Straight Out Of The Camera/Bloomberg
Маргрете Вестагер, изпълнителен заместник-председател на ЕК с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“. Снимка: Alexandros Michailidis/Straight Out Of The Camera/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) представи Закон за цифровите услуги и Закон за цифровите пазари, които могат да наложат нови правила за всички цифрови услуги, включително социалните медии, онлайн пазарите и други дигитални платформи, които работят в рамките на Европейския съюз (ЕС), съобщава Investor.bg.

Технологични компании, които приоритизират собствените си услуги за сметка на конкурентите и не спазват новите регулации, са заплашени от глоби в размер на 6 до 10% от годишните им приходи.

Съгласно новия Закон за цифровите пазари компании като Facebook, Amazon и Google ще бъдат третирани като "стражи" (gatekeepers), тъй като тези дружества разполагат с твърде голямо пазарно влияние и прекомерна финансова мощ, чрез които диктуват правилата за всички останали. По този начин ЕК на практика цели да направи американските технологични гиганти отговорни за почти всичко, случващо се в рамките на техните продукти, което включва социални мрежи, мейли, електронна търговия, облачни услуги и др. 

Онлайн платформите с поне 45 млн. потребители ще бъдат обект на новите регулации, като това се равнява на приблизително 10% от населението на ЕС.

Очаква се новото законодателство да "насърчи иновациите, растежа и конкурентоспособността и да предостави на потребителите нови, по-добри и надеждни онлайн услуги", посочват от ЕК.

По този начин ЕС възнамерява да подкрепи по-малките платформи, малките и средни предприятия и стартъпите, като премахне нелоялните пазарни условия, наложени от "онлайн платформи, които са станали или се очаква да станат портали в рамките на единния пазар".

"Двата законопроекта служат на една цел: да се уверим, че ние като потребители имаме достъп до богат избор от безопасни продукти и услуги онлайн. И че бизнесите, работещи в Европа, могат свободно и честно да се конкурират онлайн, точно както правят офлайн", заяви заместник-председателят на ЕК, отговарящ за Дигиталната ера в Европа, Маргрете Вестагер.

Повече по темата четете на Investor.bg.