Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Иван Нейков: Пенсионната система е обект на цинизъм, деформации и лъжи

Иван Нейков, Балкански институт по труда и социалната политика и бивш социален министър, Светът е бизнес, 06.10.2020

21:00 | 6 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев

Пенсионният модел в България продължава да бъде обект на натрупващи се деформации, въпреки призивът на експертите против административното увеличение на пенсиите. Поради тази причина дефицитът в НОИ възлиза 4,5 млрд лева годишно. Най-лошото обаче е, че логиката, която трябва да преследва пенсионната система, отново става изкупителна жертва на предизборния маратон. Прехвърлянето на вноските от Втория в Първия стълб е кражба на личните пари на хората. Това заяви Иван Нейков, Балкански институт по труда и социалната политика и бивш социален министър, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков

"Социалното подпомагане на нуждаещите се с 50 лв. от правителството е просто социално, няма нищо общо с пенсията. Чрез административното увеличение на пенсии не се зачитат усилията на хората, разликите в размера на заплатите и осигурителния стаж. По този начин се създава деформация в системата, която разрушава осигурителния модел и се демотивират младите да си плащат осигуровките, разчитайки, че един ден ще им бъдат увеличени току-така пенсиите."

Според Иван Нейков първата лъжа в системата се изразява в "тезата, която  се лансира в момента, за отказ от Втория стълб и прехвърляне на вноските в НОИ, като по този начин осигуряващите се уж ще получат повече пари само от НОИ"

"Корекцията, която искат да направят в Първия стълб, затова, че дадено лице се осигурявало във Втория, се прави по следния начин: осигуряващото се лице е плащало например 5% във Втория и затова с 20% ще му бъде коригирана пенсията в Първия стълб, за да може  то да бъде мотивирано да се върне Първия стълб. Но това лице например се е осигурявало 40 години в Първия стълб, а във Втория само 20, като никой не обявява процента на спестяванията за тези 40 години. В момента се сравняват круши с дини - две несъпоставими неща. Това е кражба на личните пари на хората, тъй като Вторият стълб се наследява, и наследниците са тези, които решават как да ползват тези пари, а не държавата"

По думите на Иван Нейков "най-циничното е, че повече от година има разработен изцяло проект от Министерството на туда по отношение на модела на плащанията от Втория стълб - има уредба, има нови разчети и те показват, че максималната редукция на пенсията в Първия стълб, заради участието във Втория стълб, не трябва да е повече от 6-7%, а не 20%."

"Ако по този начин бъдат изчислени вторите пенсии, изведнъж двете пенсии стават много повече от  тази само в НОИ. Час по-скоро този проект трябва да влезе в парламента, да бъде взето решение, за да може хората да си получат коректно парите за 2021 г. "

Втората лъжа, която е налице за Иван Нейков, е, че "парите от Втория стълб са тотално изядени - последните отчети на Комисията за финансов надзор сочат, че 100 лв, който са били внесени през 2000 г., сега са станали 205-206 лв. С други думи реалната доходност на вторите пенсии е над 100%"

"Разчетите показват следното: при хората с минимални вноски или продължителна безработица натрупванията са около 3 000 лв под формата на вноски. Сега тази сума възлиза на 5 000 лв. чрез управлението им във Втория стълб. А хората с редовни осигуровки и със заплати над средните, вече имат натрупани над 20 000 лв от осигуровки и от самото управление цифрата възлиза на 30 000 лв дори 40 000 лв в някои случаи. От тази гледна точка много хора, не единици, ще получават наистина една добра втора пенсия, която ще им позволи да живеят много по-добре отколкото с единичната пенсия от НОИ"

Целия разговор по темата за пенсионната система, както и за минималната работна заплата и детските надбавки, може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук