Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Боян Рашев: Въглеродната неутралност е загубена кауза за света и Европа

Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, Светът е бизнес, 01.10.2020

21:00 | 1 октомври 2020
Обновен: 21:01 | 1 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев

Въглеродната неутралност е загубена кауза в глобален мащаб и в Европа, освен ако Старият континент не реши да се самоубие икономически. Пренасочването на пари се прави от политици, които нямат реална представа как функционират процесите и които са длъжни да отправят обещания за климатична неутралност, за да бъдат избрани. Много е лесно да се дава обещание за след 30 години. Това заяви Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

По думите на госта зелените политики и пречупването на европейския бюджет през Зелената сделка са "най-уместният инструмент в момента за политиците и корпорациите, който те използват на гърба на съвсем нормалните желания на хората да живеят в един по-чист свят. На правителствата им харесва да преразпределят богатства и климата се оказа перфектната предпоставка да осъществят целите си".

"По отношение на целите на ЕК за редуциране на емисиите с 55% до 2030 г., трябва първо да се уточнят цифрите. Пикът на въглеродните емисии в ЕС беше достигнат през 1979 г., а не през 1990 г., която се използва като референтен период от комисията. За малко повече от 40 години тези емисии са спаднали с около 20%, като най-голяма част от спада се дължи на факта, че тежката индустрия фактически напусна ЕС и отиде в Индия и Китай. И сега ние ги обвиняваме тези компани и държави, че произвеждат много емисии, а те имат много емисии, защото произвеждат продукти, които ние употребяваме."

По думите на Рашев целите до 2030 г са "практически невъзможни за постигане, освен ако Европа не реши, че вече няма нужда от енергия ... по време на извънредните блокировки и спирането на световната икономика потреблението на енергия намаля само с 10% - представете си какво означава да намалим емисиите с 55%. Реалността е, че нефтът, газът и въглищата представляват 85% от световната енергия - и сега и през 79-та година".

Във връзка с потенциалния реципрочен ефект от затварянето на въглищните централи, които са обект на нарастващ натиск в САЩ и Европа, Рашев изрази мнение, че "затварянето на въглищните централи ще доведе до автоматично повишение на потреблението на газ, чиято цена буквално ще излети и ще се върне във времето отпреди шистовата революция." 

"При тази политика на ЕС всичките ТЕЦ-ве "Марица" са обречени, използвайки лингнити въглища, защото те произвеждат най-много емисии. Конвертирането им на газ би означавало много по-висока цена на тока и автомична загуба на българската енергийна независимост по отношение на въглищата". 

Според Рашев пред България са поставени две опции: "или да играем заедно с държавите от ЦИЕ, които имат смелостта да отстояват своите национални интереси, или да се възползваме от европейските пари да подобрим енергетиката ни, от което така или иначе се нуждаем".

Целия разговор вижте във видеото

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.