Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Петко Вълков: Ниските лихви в САЩ ще се запазят за дълги години

Петко Вълков, директор "Частно банкиране" в ПИБ, Светът е бизнес, 31.08.2020

21:03 | 31 август 2020
Обновен: 09:41 | 1 септември 2020
Автор: Цветан Кръстев

Пазарът отчита това, че живеем в условията на ниски лихви и че те ще се запазят за дълги години. Това е факторът, който оказва влияние не само върху акциите на технологичните компании, а върху фондовите пазари като цяло. Активите поскъпват, защото лихвите в САЩ ще останат ниски. Това каза Петко Вълков, директор "Частно банкиране" в ПИБ, в предаването, "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

"Лихвите останаха ниски вече близо десетилетие – от периода след финансовата криза през 2009 г. Светът свикна да живее в условията на ниски лихви. Високите нива на публичен дълг, корпоративен дълг и потребителски кредити, както и липсата на инфлация, са предпоставка за запазване на ниските лихви през следващите години".

Той заяви, че август се оказа един от най-добрите месеци за фондовите пазари от 1986 г. "Това е свързано с изявлението на Федералния резерв, че не се очаква повишение на лихвите през следващите години", допълни Вълков. 

"Ниските лихви се самозахранват. Те водят до това, че бизнесът вместо да намалява своето дългово бреме, той увеличава своите кредити и се чувства комфортно да носи голям дълг в своите баланси".

По думите му новото в инфлационната стратегия на Фед е обяснение за случващото се до момента.

"Т.нар. семитрична инфлация означава, че за Фед инфлацията от 2% не е абсолютният таван и че са склонни да приемат по-висока инфлация през следващите години. Основната цел е увеличаване на заетостта и намаляване на безработицата до минимални нива в САЩ".

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "Светът е бизнес" вижте тук.