Френският финансов министър призова банките да запазят ниски лихвите по заемите

Бруно Льо Мер заяви, че ще разчита на подкрепата на банките за възстановяването на икономиката на Франция

15:15 | 29 август 2020
Обновен: 15:21 | 29 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Френският финансов министър Бруно Льо Мер. Снимка: Bloomberg
Френският финансов министър Бруно Льо Мер. Снимка: Bloomberg

Френският финансов министър Бруно Льо Мер разчита, че банките ще помогнат на държавата в спасяването на икономиката, като подкрепят тежко засегнатите от коронавируса компании, съобщава Bloomberg.

След месеци на строги ограничителни мерки срещу коронавируса се засилва заплахата за вълна от фалити на фирми във Франция. Компаниите, които са получили финансирани от държавата заеми, се опасяват, че облекчението ще бъде краткотрайно и че лихвените проценти ще се повишат през следващата година. А това ще увеличи разходите за погасяването на заемите.

„Стотици хиляди компании взеха гарантиран от държавата заем през март и април, а това ги спаси. С голяма доза сериозност отправям молба към банките да продължат подкрепата си за компаниите“, заяви финансовият министър пред френското радио Inter в събота. По думите на Льо Мер лихвите по заемите ще бъдат задържани на ниво до 3%.

Строгите ограничителни мерки, които бяха въведени във Франция през март, ограничиха разпространението на коронавируса, но предизвикаха срив на икономиката. Сега правителството очаква, че брутният вътрешен продукт на страната ще спадне с по-малко от първоначално прогнозираните 11% през тази година. Но случаите на коронавирус във Франция и Европа нарастват, а поради това несигурността остава висока.

Редица малки и средни фирми се опасяват, че няма да могат да погасят спешните си заеми, докато нестихващото разпространение на коронавируса помрачава перспективите пред икономиката.