Франция отчете най-високия ръст на случаите на Covid-19 от март

Носенето на маска на открито в Париж отново става задължително

10:04 | 29 август 2020
Обновен: 10:06 | 29 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Франция регистрира най-високия брой на случаи на коронавирус на дневна база от март насам. Междувременно президентът на страната Еманюел Макрон заяви, че е възможно повторно въвеждане на строги ограничителни мерки срещу пандемията на национално ниво, съобщава BBC.

В петък в страната бяха потвърдени нови 7 379 случая, като така общият им брой във Франция нараства до 267 077. Това е най-големият ръст на дневна база от 31-ви март насам, когато бяха установени 7 578 случая на Covid-19.

„Във Франция се наблюдава силно изразен ръст на коронавирусните инфекции“, обявиха от Министерството на здравеопазването в официална позиция. От ведомството посочват, че преди това в четвъртък са регистрирани 6 111 случая на Covid-19, а в сряда – 5 429.

Въпреки резкия скок на случаите, броят на настанените в болница пациенти и смъртните случаи на дневна база се задържат на нивата от предходните седмици. Това е така, тъй като младите хора, които са по-малко уязвими от болестта, представляват значителна част от новите потвърдени случаи, обясняват от здравното министерство.

В петък са потвърдени 30 смъртни случая на хора с Covid-19. Към момента общият брой на жертвите от вируса в страната е 30 956.

Малко преди да бъдат публикувани данните президентът Макрон заяви, че не може да се изключи възможността за повторно налагане на стриктни ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса, ако ситуацията излезе извън контрол.

Все пак той подчерта, че френското правителство се стреми да избегне сценария с повторното налагане на рестрикции, които биха възпрепятствали крехкото възстановяване на икономиката. Макрон призова френските граждани да бъдат много внимателни и отговорни.

Франция започна да разхлабва ограничителните мерки през май. Но някои части на страната, включително и столицата Париж, остават под строг контрол. Местните власти бяха упълномощени да налагат ограничителни мерки, сред които са затварянето на ресторанти и барове в райони, където случаите нарастват.

В петък беше приета наредба, според която маските на открито в Париж отново стават задължителни.