Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Враца: Бейби бум и инвестиционен интерес

Калин Каменов, кмет на град Враца, Светът е бизнес, 02.06.2020

21:03 | 1 юли 2020
Обновен: 23:11 | 1 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Инвеститорският интерес към Враца нараства. Туристическата инфраструктура се подобрява. Освен това за първи път от десетилетия градът отбелязва бейби бум и преобръща негативната за региона демографска тенденция. В последните шест месеца ръстът на раждаемостта във Враца е осезаем. Това заяви Калин Каменов, кмет на град Враца, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Коронавирусът не се отрази толкова негативно на Враца, колкото се очакваше. От 5,3% безработицата скочи на 8% , и то основно заради българи, завърнали се от чужбина".

"Малко фирми освободиха служители в тримесечния период на ограниченията заради карантината. Няма и особен спад на поръчките в основните производствени комплекси и бази в града. Доста от тях приемат поръчки за изработка на предпазни средства", става ясно още от думите на госта.

"Пандемията се отрази негативно по-скоро на бюджета на отделните общини. За два-три месеца има близо 2 млн. лв. спад в приходите от данъците, като се очаква лятото това да се компенсира".

Калин Каменов обясни, че малките ремонти на междуградски пространства и улици може би няма да се случат за момента, но при по-големите проекти няма проблем по отношение на реализацията.

"Добро възнаграждение, привличане на местни кадри и опазване на околната среда са условията към инвеститорите за създаване на бизнес във Враца".

Кметът на Враца оповести и официалния старт на OpenVratsa.bg - туристически портал, който дава възможност на всеки, който иска, да избере местата в града, където да се разходи, забавлява и отдъхне.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.