Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Вл. Чуков: Либия може да се окаже по-тежък случай от Сирия, Европа не осъзнава заплахата

Проф. Владимир Чуков, арабист, Светът е бизнес, 10.06.2020

21:48 | 10 юни 2020
Обновен: 18:43 | 11 юни 2020
Автор: Николета Рилска

Ситуацията в Либия може да се окаже по-тежка от тази в Сирия. Европа е в латентно състояние и все още не е осъзнала, че оттам могат да дойдат много неприятности. Това каза проф. Владимир Чуков, арабист, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков

“В Сирия има конфесионализъм като основен начин за играждане на държавата - религиозни групи, които се движат. В Либия ситуацията е по-сложна - там има около 200 племена, а групите са много по-малки”, обясни Чуков. 

Гостът отбеляза, че макар Русия да твърди, че не се меси в Либия, то частната ѝ армия е гръбнакът на армията на Халифа Хафтар. 

Той посочи, че за Москва петролът в Либия е много важен фактор, но не и основен. 

“Либия е фуния, която засмуква всички бежанци от Африка. Това е мощен инструмент за влияние в Европа”.

“Друг фактор са откритите газови находища в Източното Средиземноморие. Това е причина за присъстрието на Турция в Либия”, коментира Чуков. Той добави, че страните по Източното Средиземноморие като Кипър, Египет и Гърция, както и други държави, сред които Обединените арабски емисрства, Франция и Италия, искат този газ да бъде транспортиран чрез газопровод, който заобикаля Турция.

По повод на турско-американските отношения Чуков заяви, че силният ангажимент на Москва в Либия изкривява фокуса на Вашингтон въпреки покупките на Турция на руските C-400. 

“Турците много бързо превзеха Западна Либия, защото тя е на 200 км от база на НАТО... Поради тази причина Вашингтон промени погледа си към Анкара - тя изтласква руснаците на изток, далеч от южния фланг на Алианса”, посочи арабистът.

“Основният опонент на Вашингтон е Русия. Всичко останало остава на заден план”.

Вижте целия разговор във видео материала. 
Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук