Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Три стъпки за излизане на България от кризата - ефективни мерки, ERM II и реформи

Димитър Бранков, заместник-председател на Българска стопанска камара, Светът е бизнес, 12.05.2020

21:02 | 12 май 2020
Обновен: 02:58 | 4 юни 2020

Ефективност на антикризисните мерки, присъединяване на България към ERM II и ускорен път към реформи - това са трите стъпки за излизане от ситуацията в момента, заяви Димитър Бранков, заместник-председател на Българска стопанска камара, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

73% от респондентите в рамките на проучване между 580 компании членки на БСК са обявили, че са съкратили персонал.

"87% от анкетираните компании са в сектора на услугите. 90% от тях представляват микро- и малки предприятия. Те в най-голяма степен бяха засегнати от ограничителните мерки, свързани с коронавируса".

"15% от фирмите декларират спад във възнагражденията. Около 63% изразяват очакване, че в рамките на една година ще успеят да преодолеят последиците от спада. Но дали това ще се случи зависи от адекватността на мерките", отчита Бранков.

Гостът уточни, че генералната забрана за извънреден труд в Кодекса на труда е преписана от съветското законодателство от 1922 г. - при тях впоследствие е отпаднала, при нас обаче е останала и се проявява и в настоящата ситуация, допълни той.

"Дискусия за преформатирането на данъчните режими и този на преките и косвени данъци би имала смисъл след присъединяване на България към еврозоната".

"При намаляването на данъчните ставки в сферата на туризма възникват спекулации относно това кой ще консумира разликата – че цените ще запазят своето ниво и че това ще бъде консумирано от доставчиците на съответните продукти и услуги или че цените ще спаднат и ефектът ще отиде при крайните консуматори", обясни Бранков.

По отношение на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество Бранков изтъкна, че впечатленията са му противоречиви, но сподели, че по редица мерки синдикати и работодатели имат еднакво виждане.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.