В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България може да се възползва от производственото преразпределение заради Covid-19

Ивайло Димитров, икономист, анализатор, В развитие, 12.05.2020

13:44 | 12 май 2020
Обновен: 22:13 | 6 юни 2020
Ивайло Димитров, икономист, анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Светът бе станал прекалено глобален. Видяхме колко сме зависими от веригите на доставки от Китай. Деглобализацията представлява да се обърнем вътре към собствените си икономики и да се реиндустриализираме, за да сме максимално независими от трети страни. Това мнение изрази икономистът и анализатор Ивайло Димитров в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Една от основните тенденции у нас след кризата ще е възстановяване на потреблението".

По думите на госта следва да свикнем, че коронавирусът ще остане с нас. "Трябва да се свали психозата от последните два месеца, че това е поредната чума. Аз съм умерен оптимист, че това няма да се случи. Най-важното е държавите да застанат зад малкия и средния бизнес", подчерта икономистът.

"България има шанс в това производствено преразпределение на световния бизнес - с добри данъчни условия и с квалифициран персонал бихме могли да привлечем част от инвестициите на компании, които закриват бизнеси в развити страни в Европа".

Според анализатора в България сме добри в производството на компоненти и модули в машиностроенето, в биотехнологиите, както и в автомобилния сектор.

"IT секторът и други отделни български компании се справят добре в условията на криза", изтъкна като преимущество Димитров.

Икономистът уточни, че Северна България трябва да се развие логистично и така ще може да изгради добри бизнес практики.

Той апелира и за изсветляване на българската икономика и преосмисляне на ролята на държавата във връзка с пазарната конюнктура.

"Пари има, въпросът е дали се разпределят правилно", твърди още Димитров.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.