Валдис Домбровскис: България може да се присъедини към ERM II през юли

В края на април страната ни изпрати писмо за оценка до ЕЦБ, а малко по-рано БНБ подписа суап линия за 2 млрд. евро с Франкфурт

11:34 | 12 май 2020
Обновен: 05:33 | 7 юни 2020
Снимка: Gabriella Angotti-Jones/Bloomberg

България може да се присъедини към „чакалнята на еврозоната“ (валутно-курсовия механизъм ERM II) през юли, ако изпълни и последното условие за това, предава Investor.bg, позовавайки се на коментар на заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис в рамките на видеоконференция.

Въпреки че България беше първата страна, която заяви интерес за присъединяване към ERM II, процесът ще бъде заедно с Хърватия.

"В края на април страната ни изпрати писмо за оценка до Европейската централна банка (ЕЦБ), а малко по-рано Българската народна банка (БНБ) подписа суап линия за 2 млрд. евро с Франкфурт. Това е още един елемент, който носи сигурност на финансовата система", обясни Домбровскис.

Той посочи, че целта на ЕК е това да стане през юли, когато държавите от ERM II и Европейската централна банка ще обсъдят присъединяването на България и Хърватия към валутния механизъм.

Валдис Домбровскис обясни, че "за да се стигне до тази фаза, и двете страни поеха много ангажименти, повечето от които вече са изпълнени".