Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Васил Велев: Тежестта на кризата трябва да се носи и от бюджетния сектор

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Бизнес старт, 12.05.2020

10:45 | 12 май 2020
Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тежестта на кризата трябва да се носи и от бюджетния сектор. Там трябва да се замразят доходите, изключвайки, разбира се, тези на първа линия в борбата с пандемията. Това мнение изрази Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Свидетели сме на ръст на безработицата в България. Имаме над 176 хил. прекратени трудови договора само за един месец, в периода 13 март-13 април. Налице е и спад на заплатите в реалния сектор", обясни още гостът.

"Подготвя се нова мярка за средните предприятия за 170 млн. лв.", добави той. Той изрази безпокойството, че е възможно малките предприятия да останат извън обсега на новите антикризисни мерки.

"Планира се изплащането на 3 минимални работни заплати за хората с доходи под 1000 лв.", отбеляза Велев.

"Синдикатите приеха като предложение да има условията за достъп до подкрепа по различните мерки отсъствие на задължения към държавата и общините преди 1 януари 2020 г.", подчерта Велев.

Народното събрание се очаква да гласува днес на второ четене промените в Закона за здравето

По тази тема Васил Велев отбеляза, че основният текст, който е смущавал Асоциацията на индустриалния капитал у нас, се е променил - министърът да обявява извънредна епидемична обстановка. "Подкрепихме другите мерки, относими към бизнеса, с уговорката мярката "60 на 40" да стане "60 на 0". В рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество сближихме позиции на тази тема. Мярката трябва да се преструктурира", поясни той.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.