Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Андрей Ковачев: ЕС не трябва да е зависим от китайски стоки при нова криза

Андрей Ковачев, евродепутат и зам.-председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, Светът е бизнес, 11.05.2020

21:01 | 11 май 2020
Обновен: 21:10 | 11 май 2020
Андрей Ковачев, евродепутат и зам.-председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Андрей Ковачев, евродепутат и зам.-председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сред приоритетети на Европейския парламент са многогодишната финансова рамка и т.нар. възстановителен фонд, който трябва да бъде приет възможно най-бързо. На предстоящото заседание на ЕП ще настояваме страните членки да приемат бързо многогодишната финансова рамка, която да е амбициозна и да е с фокус върху солидарността по отношение на кохезионната политика. Това каза Андрей Ковачев, евродепутат и зам.-председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Секторите, които са най-силно засегнати от пандемията, трябва да бъдат подпомогнати с допълнителния възстановителен фонд и с т.нар. коронаоблигации, ако се стигне до тяхното приемане".

Той коментира, че по отношение на коронаоблигациите има разделение между северните и южните държави.

"Препъникамъкът е как точно ще бъдат използвани средствата – дали това ще бъде чрез безвъзмезден гранд, или чрез дъглосрочни заеми, които ще се изплащат при следващата многогодишна финансова рамка. От ЕНП настояваме многогодишната финансова рамка да не бъде намалявана за сметка на фонда за възстановяване. Многогодишната финансова рамка и фондът трябва да бъдат достатъчно добре подковани с финансови средства".

Според Ковачев е важно в бъдеще ЕС да има сигурност, че при извънредна ситуация в Европа ще сме достатъчно подготвени с медицинска техника и лекарства.

"Трябва да сме сигурни, че в бъдеще ЕС няма да бъде зависим само от Китай или Индия за определени стоки".

По думите му тази криза ще даде положителен тласък на ЕС въпреки негативната пропаганда за разединение.

"Видяхме, че страните членки искат лидерство от ЕС, а не да се взимат решения на национално ниво. Сега искаме да има план за възстновяването на икономиките и туризма. Тези въпроси може да се решат само съвместно".

В целия разговор вижте интересни коментари за потенциалното членство на Северна Македония в ЕС.