Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Големият дебат не беше как Великобритания да напусне ЕС

Христо Панчугов, политолог, "Светът е бизнес", 26.12.2019

21:02 | 26 декември 2019
Христо Панчугов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Панчугов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Големият дебат беше не толкова как Великобритания да напусне ЕС, по-скоро беше битка за суверенитет. Дали правителството или парламентът трябва да вземе решението. Има ясна идея накъде върви правителството, защото Борис Джонсън е заявил ясно каква е неговата цел. Дали това ще се развие по този сценарий, както те си го представят, предстои да видим. Но наистина напускането на Великобритания стана една крачка по-предвидимо и по-близо. Това заяви Христо Панчугов, политолог, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

Той коментира Шотландия и Северна Ирландия в дебата за Brexit, казвайки, че ситуацията не изглежда по-подредена отпреди. За Северна Ирландия експертът каза, че казусът не е решен на йота от ситуацията, в която бяхме преди година и половина. Предстоят тепърва сложните преговори между ЕС и Великобритания за партньорството оттук нататък, за митническия съюз, за икономическото партньорство, за финансовото партньорство и за партньорство в системата на сигурността. 

За процедурата по импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп Панчугов заяви, че това е станало по време на една от неговите вътрешни предизборни кампании и той го обърнал в своя полза. "Очевидно е, че в американското общество има много силно разделение между републиканци и демократи", каза той. 

Поведението на Владимир Путин - "От началото на мандата на Путин виждаме доста реалистично настроен президент, който тества границите на международната общност и се опитва да запълни вакуума, който беше оставен от липсата на смислена американска и европейска външна политика. И Украйна, и Сирия, бяха продукт на подобен тип тестване. Като че ли вече балансите са се наместили", смята той. 

"България в последните години има един-единствен шанс - и това е да постави своите приоритети и своя дневен ред в рамките на ЕС и да разчита, че ЕС има повече инструменти", каза експертът. 

За съжаление като че ли България не е добра в това отношение. Най-голямото постижение беше, че външно министерство се похвали, че благодарение на България Истанбулската конвенция няма да бъде приета. Това е трогателно. 

"Не е тайна отдавна, че в основата на дневния ред на Франция в ЕС са две големи теми - едната е валутният съюз, а другата зеленият дневен ред - климатичните промени отдавна са тема на Макрон", коментира Панчугов за поемането на нов курс на френската политика за сметка на германската.  

Отново има страхове, на които никой не отговаря по адекватен начин, които предизвикат последици, които потенциално касаят големи територии. Brexit е продукт на същия феномен. Отказът от политическо лидерство, вземането на непопулярни решения и отстояването им по смислен начин създадоха такъв тип противопоставяния, на които не може да се намери нормално политическо представителство и вече наблюдаваме цяла година лутането на Великобритания между желанието да напусне на една част от обществото и разумния аргумент, липсата на смислен политически отговор на това желание. 


Най-голямото предизвикателство оттук нататък за целия ЕС ще бъде да се намери подход за решаването на тези проблеми, а не да се говори за политики на парче. 

По думите му и това е важно, но решението ще дойде, само ако фундаментът е стабилен. 

Целия разговор гледайте във видеото