Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Любомир Дацов: Финансирането на ПП в България е абсолютно грешно

Любомир Дацов, бивш зам.-финансов министър, „Светът е бизнес“, 05.07.2019 г.

21:00 | 5 юли 2019
Любомир Дацов, бивш зам.-финансов министър, „Светът е бизнес“, 05.07.2019 г.
Любомир Дацов, бивш зам.-финансов министър, „Светът е бизнес“, 05.07.2019 г.

Решението за промяна на размера на субсидирането на политическите партии (ПП) от 11 лева на 1 лев за действителен глас е популистко, което само подчертава още веднъж грешната система, на която се уповаваме в българския политически живот. Това мнение изрази бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Самата конструкция в България е абсолютно грешна, защото плащането на глас не изпълнява основната идея, че трябва да осигурява равнопоставеност на ПП, да изпълняват политическа дейност в страната. Плащането на глас отразява някакво моментно състояние и дава възможността на една партия да има огромни ресурси за сметка на друга, която няма достъп до подобни средства. Според мен, тази система с плащане за глас е приложима, но с въвеждане на таван. Редно е всички, които преминават определения минимум от гласове, да получават фиксирано финансиране и съответно бонус за по-висок резултат, но той отново да бъде ограничен“.

Според Дацов, така гласуваната промяна в партийното финансиране при настоящата концентрацията на бизнеса и парите у нас, които още повече зависят от текущата власт, ще доведе до изкривяване на цялото политическо пространство.

По повод състоянието на икономиката у нас гостът коментира, че от години у нас се имитират реформи и това дава резултат в неефективността на икономиката, която няма реални двигатели на растеж.

Дацов определи като „слепота и глухота“ да разчиташ в бъдеще време на растеж чрез потребление при настоящите демографски процеси и липсата на инвестиции в цяла Европа.

За да научите мнението на бившия зам.-министър и за шансовете на България да бъде приета във валутния механизъм ERM 2 и Кристин Лагард по повод очакваното ѝ назначение за гуверньор на Европейската централна банка, изгледайте видеото.