Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Промяната на установени исторически дискурси е трудна и изисква политическа воля и консенсус

Йоргос Христидис, политолог, Македонски университет в Солун, Гърция, Светът е бизнес, 01.07.2019

20:30 | 1 юли 2019
Йоргос Христидис, политолог, Македонски университет в Солун, Гърция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Йоргос Христидис, политолог, Македонски университет в Солун, Гърция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Прилагането на Преспанското споразумение е много интензивно. Правителството на Алексис Ципрас напълно подкрепи прилагането и предостави политическа воля за развитието на двустранните отношения в много области. Положителното на Преспанското споразумение е, че то опита да се занимае с точно тези въпроси на идентичността и историческото наследство.  Това коментира Йоргос Христидис, политолог, Македонски университет в Солун, Гърция, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Като част от споразумението бе създадена комисия по историческите, археологическите и образователните отношения. До днес тя е провела четири кръга срещи, където централна тема бяха учебниците в училище. Този въпрос е чувствителен и привлече сериозно внимание в Гърция през последните години".

Промяната на историческия разказ изисква много работа и касае националната идентичност, твърди Йоргос Христидис. Промяната на установени исторически дискурси е много трудна в нашия регион, изисква политическа воля и консенсус, допълни той.

"Преспанското споразумение дава пространството и на двете страни да използват термина Македония по начина, който разбират. То позволява развитието на двустранни отношения в икономиката, енергетиката, инфраструктурата".

Споразумението, което Северна Македония и България подписаха през август 2017, позволява подобряване на двустранните отношения и нови перспективи, изтъкна Христидис.

"Мисля, че Кириакос Мицотакис ще смекчи своята позиция. Изглежда по-вероятно не само, че те ще спечелят изборите, но че и може да съставят правителство без коалиция с друга партия. От евроизборите забелязвам тенденция за увеличаване на подкрепата за "Нова демокрация". Моето усещане е, че Мицотакис ще покаже прагматичност".

Той на няколко пъти заявява, че трябва да приеме споразумението, уточни гостът. "Характеризирал го е като лошо, но казва, че то е ратифицирано в гръцкия парламент, следователно трябва да го приеме. Но също споменава, че правителството му ще следи зорко за изпълнението на договора и ако то не се прилага надлежно от отсрещната страна, то Атина ще използва процеса на присъединяване, за да оказва натиск върху Скопие с цел ефективното му прилагане", поясни той.

Виждаме разговори, но и съдържание. Правителството в Атина се възползва от импулса на споразумението, смята политологът.

Вижте видео материала с целия разговор.