В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Гърция засилва влиянието си на Балканите чрез Северна Македония

Мирослав Ризински, Български културен клуб - Скопие, В развитие, 03.04.2019

19:56 | 3 април 2019
Обновен: 19:59 | 3 април 2019
Мирослав Ризински, Български културен клуб - Скопие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мирослав Ризински, Български културен клуб - Скопие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Гърция винаги е била един от най-големите и сериозни икономически партньори на Северна Македония. Това каза Мирослав Ризински, Български културен клуб - Скопие, в предаването "В развитие" с водещ Николай Кръстев. Гърция е сред първите 3 най-големи чуждестранни инвеститори в банковия сектор, текстилната и промишлената индустрия в Северна Македония, заяви Ризински.

"Гърция има намерение да се превърне в политически лидер на Балканите. С подписания договор Атина изпраща послания, че е сериозен партньор, излъчващ положителни сигнали за стабилност в региона. Гърция иска да се превърне в реален и сериозен фактор по отношение на влиянието в Северна Македония".

Той говори и за решението на Гърция да поеме охраната на въздушното пространство на Северна Македония.

"Гърция има сериозна армия и военновъздушни сили. Тя не само ще защитава небето над Северна Македония, но Атина е отговорна и за небето над Черна гора. Атина разширява собственото си политическо, военно и икономическо влияние на по-широкия регион на Балканите".

За да се осъществи стабилност в региона, силите и интересите трябва да се уравновесени, обясни гостът.

Икономическите отношения между България и Северна Македония вървят в положителна посока, смята Ризински.

"През последните 2 години стокообменът между двете страни се увеличава, но трябва да се направят и други стратегически ходове от страна на правителството в София. Трябва да се построи първата трансбалканска високоскоростна жп линия, която да допълва съществуващата линия. Подобна линия, която минава през централните части на двете страни, ще обедини всичко около нея".

Ризински говори и за предстоящите президентски избори в Северна Македония и възможните варианти след вота. Той съобщи, че на 13-и април в столицата на югозападната ни съседка ще се отбележат 11 години от създаването на Българския културен клуб - Скопие, като на церемонията се очаква да присъства кандидатът на управляващите Стево Пендаровски.

Във видео материала може да проследите целия разговор.