В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Мицотакис може да наложи вето на Скопие за ЕС

Стефан Стоянов, бивш посланик на България в Гърция, В развитие, 28.05.2019

14:23 | 28 май 2019
Обновен: 14:23 | 28 май 2019
Стефан Стоянов, бивш посланик на България в Гърция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стефан Стоянов, бивш посланик на България в Гърция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изборните резултати от европейските избори в Гърция са напът да свалят управлението на гръцкия премиер Алексис Ципрас. Но все пак тези избори бяха 3 в 1. Всички партии в управлението на Гърция стриктно се придържат към американския интерес на Балканите. Това коментира Стефан Стоянов, бивш посланик на България в Гърция, в предаването "В развитие" с водещ Николай Кръстев.

Гостът започна анализа си с коментар относно кампанията на „Нова демокрация“ (НД), определяйки я като "изключително настъпателна". Обсъждаха се най-различни теми, основно икономически, подчерта той.

"Коалицията на радикалната левица („СИРИЗА“) управляваше в един изключително труден етап за гръцката държава. Включително и противниците на Ципрас не отричат, че той в определен смисъл е успешен политик, тъй като в трудни време за Гърция реши някои проблеми, а неговото правителство успя да се задържи, проведе сложни преговори по отношение дълговете на Гърция, но този резултат е очакван".

Един от резултатите от изборите е, че г-жа Костадинка Кунева няма да бъде вече евродепутат, посочи Стефан Стоянов. "Засега се очаква „Нова демокрация“ да има 7 депутати, „СИРИЗА“ - 6. "Движение за промяна" остава с двама евродепутати. След тях са Комунистическата партия с двама депутати и неонацистката „Златна зора“ също с двама. С по един депутат остава „Гръцко решение“ и партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис. Тя е определено лява партия, но и общоевропейска. „Гръцко решение“ са със засилени връзки с Русия и Китай за отделяне от Запада", допълни той.

"Настоящият председател на НД Кириакос Мицотакис, който вероятно е следващият премиер на Гърция, многократно по време на подписването на Преспанското споразумение заяви, че ще наложи вето, когато стане премиер, на влизането на Северна Македония в ЕС. За НАТО няма как да се наложи вето вече".