Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България е подготвена за евентуална рецесия

Илия Лингорски, финансист, Светът е бизнес, 03.01.2018

21:00 | 3 януари 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Като цяло може да се каже, че негативният сантимент след кризата преди десетилетие отмина. Дори и в България нивото на позитивните очаквания за икономиката е на може би най-големите нива от началото на Прехода.

Това коментира в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков главният икономист на Българската банка за развитие (ББР) Илия Лингорски. Той също така е председател на българската секция на Лигата за икономическо сътрудничество.

Това е добър стимул за потреблението и икономическата активност като цяло, смята гостът в студиото.

Големият въпрос обаче, отбеляза Лингорски, са Съединените щати и по-точно очакванията за рецесия там, очаквания, продиктувани от доста дългия период на ръст. Тепърва предстои да се види също така дали голямата данъчна реформа на Тръмп ще отложи още във времето подобен негативен развой на събитията.

Ако има рецесия в САЩ, то това ще се отрази негативно на развиващи се пазари като Китай, а и на Европа. Не такъв обаче е случаят с България.

Това обаче няма да е непременно негативно за страни като България. Ние засилихме много своите конкурентни предимства по времето на кризата. Нашият експорт е готов и за по-трудни, и за по-добри времена“, отбеляза финансистът.

По времето на рецесията за първи път за България се отвориха доста нови експортни ниши, които бяха затворени преди това“

От друга страна ние сме от тази част на Европа, от която ще дойде следващият икономически бум, Той няма да дойде от Стара Европа, а от Нова Европа. Той вече започва. Към момента Румъния е шампионът по икономически показатели, но ние вървим доста близко след тях, макар че сме по-малка икономика“, добави той.

В разговора подробно бяха разгледани и предизвикателствата и възможностите, произтичащи от вече започналото българско председателство на Съвета на ЕС.