Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Липсва каквато и да е прозрачност при формирането на външната ни политика

Проф. Мария Нейкова и гл. ас. Ралица Ковачева, Софийски университет, Светът е бизнес, 01.12.2017

22:00 | 1 декември 2017
Снимка: Пресцентър МС
Снимка: Пресцентър МС

Няма никаква прозрачност във изготвянето на външната ни политика. Липсва всякаква яснота в това кой съветва политиците по външнополитическите въпроси.

Това коментира пред Николай Кръстев в „Светът е бизнес“ проф. Мария Нейкова от Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет. Гост в студиото бе и друг преподавател от факултета - гл. ас. Ралица Ковачева.

Сред хората битува мнението, че когато един човек стане министър, той автоматично се превръща в експерт. Това въобще не е така, защото това е една политическа фигура. Затова е много важно да знаем кой кого съветва.

„Задължително е подобни съветници да бъдат експерти в своята област, а не просто политически назначения, смята проф. Нейкова. „В тези страни, с които се съизмерваме и на които искаме да приличаме, във въшнополитическия процес има и едно експертно звено. То може да е организирано по различни начини. Може да са съществуващи НПО-та, които имат такава насоченост, може да са отделни учени“, посочи още проф. Нейкова.

От своя страна гл. ас. Ковачева говори подробно по въпросите, свързани с финансирано от СУ изследване, правещо обстойна дисекция на медийния образ на българския външнополитически дневен ред по време на предизборната кампания преди парламентарните избори от пролетта на 2017.