Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Икономиката трябва да е водеща в политиката към Северна Македония, а не историята

Владимир Владимиров, международен анализатор, в "Светът е бизнес" 14.05.2024 г.

21:05 | 14 май 2024
Автор: Георги Месробович

Интересът на България се изразява в по-бързото европейско интегриране на Северна Македония. За това начинание инфраструктурата е изключително важна. Ако Република Северна Македония поеме по пътя на конфронтацията с България и Гърция и бъде отделена от Албания по пътя на евроинтеграцията, то прогнозите не изглеждат добри за съседката ни. Влизането на българите в северномакедонската конституция вече е условие за започване на преговори и в този случай Скопие ще трябва да обяснява не на София, а на Брюксел – защо това не се случва. Вгеополитиката водещи трябва да са икономическите интереси, а не историята и емоциите, това коментира Владимир Владимиров, международен анализатор, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Анализирайки геополитическите отношения на Балканите трябва да бъдат погледнати през призмата на района на Черно море и войната в Украйна, каза Владимиров. След изборите в Република Северна Македония се вижда заемане на позиции, които не дават поводи за оптимизъм, като ново избрания президент в страната не спомена „северна“ по време на клетвата си, което предизвика много реакции.

Интересът на България се изразява в по-бързото европейско интегриране на Северна Македония. За това начинание инфраструктурата е изключително важна, като в момента за един жител на Скопие е по-лесно да стигне до Белград, отколкото до София, въпреки че българската столица е по-близко. Има предвидени и започнати проекти в тази посока, включващи ЖП линии и пътища, като гостът смята, че дори и бавно може да имаме скоро свързаност на Балканите.

Антибългарската риторика носи на ВМРО-ДПМНЕ гласове, като след изборите те са много близо до мнозинство в парламента. Партията говори за денонсиране на договори за добросъседство и негативни нагласи към страните в региона. Ако приемем сценария, в който разпадането на договорите е възможно, то това ще стопира европейската интеграция на Северна Македония. Гостът обясни, че ако съседката ни бъде отделена от Албания по пътя към евроинтеграцията, то това ще има сериозни последици за Северна Македония. Гостът допълни, че в геополитиката водещи трябва да са икономическите интереси, а не историята и емоциите.

България е в добра позиция, тъй като успя да премести въпроса за конституционната промяна на Северна Македония на ниво Брюксел.

„Влизането на българите в северномакедонската конституция вече е условие за започване на преговори и в този случай Скопие ще трябва да обяснява не на София, а на Брюксел – защо това не се случва. Тази позиция ни дава възможност да релаксираме нещата взаимоотношенията на двете държави особено в икономически аспект, защото трябва да бъдем обективни в анализите – Северна Македония е един от големите търговски партньори на България.“

Междувременно Кириакос Мицотакис и Реджеп Ердоган трябва да изгладят много неща по темата с морските територии. Гостът обясни, че и Гърция и Турция имат силно изразени лидери с ясни позиции. Той допълни, че основните пререкания идват заради наличието на газ в източно Средиземно море. Турция ще използва своята тежест като военна сила на Балканите, като лост в преговорите, както и важността си за войната в Украйна. Вижда се, че фокусът на САЩ се премества от Турция към Гърция, като северноамериканската страна вярва, че Гръция е най-важната страна в региона.

Китай се опитва да проектира своята икономическа мека сила в Източна Европа, като стратегията на азиатската страна е да се установи в региона, след което да продължи икономическата си политика в останалата част на Европа. Това се видя и с посещението на президентът Си Дзинпин в Сърбия.

„Сърбия има своята уникалност, защото не е членка на нито един от двата важни съюза – НАТО и ЕС. Китай има дългосрочна и доста успешна за Китай, не съм сигурен колко успешна за Сърбия, стратегия. По различни източници разузнавателни и неофициални, 1/3 от БПВ на Сърбия вече е кредит към Китай на изключително неизгодни условия. Когато една държава дължи такива огромни средства на Китай, това никога не завършва добре.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.