Турция и Гърция се стремят да задълбочат връзките си въпреки напрежението в Кипър

Миналата година двамата лидери се договориха за сътрудничество в областта на туризма и културата

18:43 | 13 май 2024
Автор: Селкан Хачаоглу
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис е провел среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара в понеделник, докато съседите от югоизточния фланг на НАТО се фокусират върху подобряването на отдавна влошените си отношения.

Срещата е сигнал за желанието на двамата лидери да допринесат за намаляването на напрежението в края на миналата година, когато се договориха да си сътрудничат в областта на туризма и културата. Оттогава се появиха още пречки, като например противопоставянето на Турция на плановете на Гърция за създаване на морски парк в Егейско море, което илюстрира трудностите при преодоляването на историческите териториални спорове и споровете за добив на енергия в морето.

Решението на Турция от миналата седмица да превърне исторически православен манастир в Истанбул в джамия, предизвика допълнителни спорове. Гръцкото външно министерство заяви, че това е "провокация".

Ердоган и Мицотакис са обсъждали наболели въпроси като местоположението на морските граници – важни за определянето на правата за сондиране на газ, както и възможни политически решения за разделената нация Кипър.

"Нашата цел е да укрепим приятелството си чрез решаване на проблемите", заяви Ердоган в интервю за гръцкия вестник Kathimerini. "Можем да разговаряме по всички въпроси заедно с открито сърце и да предприемем стъпки за намиране на решение. Отлагането не решава проблемите."

Оспорвани води 
Противоречиви стремежи за Източното Средиземноморие | Източник: Министерство на външните работи на Турция; държавна информационна агенция Anadolu; вестник Kathimerini; Морски институт на Фландрия | Бележка: Някои изключителни икономически зони са оспорвани

Преди това Ердоган заяви, че е възможно да се сключи споразумение за споделяне на въглеводородните ресурси в Източното Средиземноморие, а Турция може да предложи да доставя енергия на Гърция от планираната атомна електроцентрала в Черно море като разменна монета.

"Гръцко-турските отношения са сложни и натоварени с история и емоции", каза Мицотакис в интервю за турския вестник Milliyet. "Това никога няма да се промени. Това, което можем да променим, е нашата гледна точка. Вместо да виждаме неразрешимия пъзел, трябва да се съсредоточим върху укрепването на положителна програма".

Европейски съюз
Диалогът на Турция с Гърция – членка на Европейския съюз, идва в момент, когато Анкара се стреми да съживи спряната си кандидатура за присъединяване към блока. През април Европейският съвет, който наблюдава процедурите за присъединяване, заяви, че ЕС има стратегически интерес от стабилна среда в Източното Средиземноморие и подчерта особеното значение на напредъка по отношение на Кипър.

Турция контролира северната част на острова от 1974 г. насам, когато страната се намеси, за да защити малцинството кипърски турци. Република Кипър, която сама по себе си е член на ЕС, се управлява от кипърска гръцка администрация.

Кипър, разделен от 1974

"Турция никога няма да приеме подход, който обвързва напредъка в отношенията между Турция и ЕС с кипърския въпрос", заяви тогава турското външно министерство в отговор на Европейския съвет. "Ще преразгледаме диалога си с ЕС на основата на реципрочност, като вземем предвид темпото, нивото и обхвата на стъпките на ЕС към Турция."

Кипър подчертава разделението между Турция и Гърция.

Самопровъзгласилата се Кипърска турска държава е призната само от Турция. Република Кипър е международно призната и се присъедини към ЕС през 2004 г., когато кипърските гърци отхвърлиха подкрепения от ООН план за обединение на острова.