Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Свръхрегулирана Европа е основният проблем пред трансатлантическата икономика

Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара, „Светът е бизнес“, 26.03.2024 г.

21:15 | 26 март 2024
Автор: Антоанет Василева

Свръхрегулирана Европа е основният въпрос, който стои пред бъдещето на трансатлантическите отношения и може би трябва да се преодолее дерегулация в някои области. Европейският парламент прие над 500 законодателни акта за настоящия си мандат. Сега очакването е дали следващият ще удвои този обем, или ще се обърне малко повече към устойчивостта на Европа в бъдеще, изправена пред всички предизвикателства. Това заяви Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Зелената сделка и зеленият преход е нещо, което трябва да се преосмисли много внимателно от Европа, защото засяга конкурентоспособността на производствата.“

Според Михайлов ако Европа продължи да бъде свръхрегулирана и сама да влошава възможностите си за правене на бизнес, независимо кой ще бъде американски президент, негативите ще дойдат и вече има ясни сигнали за това.

Има няколко компонента, от които бизнесът има нужда, за да се развива добре – предвидимост, стабилност и ключовите за България посоки и проекти, които е важно да се реализират, а именно Шенген, еврозона, ОИСР. В момента политическата ситуация, която се развива у нас, е крайно притеснителна, защото отново ще се разбалансира и наруши спокойствието от последните месеци. България трябва да извърви критични стъпки и то на фона на евроизбори. Бизнесът определено е раздразнен, че отново се намираме в политическа буря, смята Михайлов.

Непосредствено след периода на служебните правителства имаше много смели стъпки напред за България по отношение на ключови въпроси и проекти, но сега опасността е те да се забавят. Отлагането на еврозоната и неизпълняването навреме на критериите ще представлява сериозен проблем, докато България се намира на икономически и геополитически кръстопът, отбеляза Михайлов.

Посланието на бизнеса към политиците, които не са в състояние да се разберат, е много ясно – те трябва да подходят държавнически, защото тази дума те я забравиха, за бъдещето на България, за да се предприемат правилните стъпки и да се мисли какъв е хоризонтът в следващите 12 месеца, а не до следващата ротация, изтъкна още Михайлов.

По време на трансатлантическата седмица в Брюксел САЩ и ЕС отчитат резултати. На фона на оценката от 8,7 трилиона долара за трансатлантическата икономика излизат няколко цифри. Спрямо предходната година има увеличение както в търговския обмен, така и на услугите. Повдигат се обаче и някои теми по отношение на конкурентоспособността на Европа и как тя може да бъде интересна за американските инвестиции, защото неминуемо всички държави се стремят да бъдат привлекателни както към вътрешноевропейския пазар, така и към американския, коментира Михайлов.

Във връзка с интереса на американските инвеститори към България Михайлов отбеляза, че вносът в САЩ е оценен на 1,5 млрд. долара, който бележи ръст спрямо миналата година, а услугите отчитат 496 млн. долара.

„Ако фундаментът, в който се генерира основният БВП на всяка страна, бъде изправен пред инфлация, рецесия, недостатъчен и скъпа цена на труда, каквато е в Европа, плюс регулацията – това са много сериозни изпитания. Брюксел и САЩ ясно посочват тези проблеми и съответно трябва да се говори за Attractiveness of Europe 24-29, която да държи Европа притегателна за чуждестранните инвестиции.“

По отношение на новите американските инвеститори Михайлов посочи, че на фона на настоящия тренд, очакването не е той да бъде възходящ, ако процесите в политическата обстановка у нас и общата ситуация в Европа не се променят. България е изправена пред сериозно предизвикателство и също се нуждае от план за атрактивност.

„Европейските ценности и евроатлантизмът са поставени пред изпитание. Трябва да отчитаме и разразяващата се пропагандна война и внушенията отвън – особено от Изтока, защото те оказват ефект върху настроенията. Европа обаче трябва да бъде много по-силна и обединена, когато се говори за единен пазар.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.