Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Бюджетният дефицит ще експлодира, ако не се върне еднаквата ДДС ставка

Юлиян Войнов, икономист, в "Светът е бизнес", 12.05.2023

21:12 | 12 май 2023
Автор: Галина Маринова

Само от ДДС се формират 25-28% от приходите в бюджета, а от всички косвени данъци - над 50% от приходите. Каквито и да са политическите предизвикателства еднаквата ДДС ставка трябва да се върне в България, защото това, което е важно за държавата, е да имаме стабилни финанси. Когато се правят дупки в данъчната си система, се изкривяват и приходите в държавата. Дава се повод и на други сектори също да искат намаляване на данъците, а при толкова висок дял на косвените данъци, бюджетният дефицит ще експлодира. Това каза икономистът Юлиян Войнов, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Първият, основен приоритет пред българския парламент, е гласуването на бюджета и то в рамки, които не надхвърлят прага от 3% на бюджетния дефицит. Второто е сериозна работа по отношение, както на законодателството, свързано с Плана за възстановяване и устойчивост, така и за приемането ни в еврозоната. Там има определени закони, които трябва да бъдат гласувани. Министерството на финансите каза, че вкарва Закона за еврото в Парламента. Така че, това са освен приоритетите, които ще бъдат в дневния ред на Парламента. Така се надявам. 

За състоянието и перспективите пред глобалната икономика гостът коментира, че въпреки цялото увеличение на лихвите, безработицата не само не се увеличава, а и намалява. "А основната цел на паричната политика е да се забави икономиката, включително и да се увеличи безработицата, защото това са свързани неща. За момента такъв процес не се вижда, което дава надежда, че може би ще преминем през тази криза на високи цени, без да се влиза в рецесионни цикли". 

Относно хода на БНБ за увеличаване на задължителните резерви на банките Войнов каза: "когато имаме забавяща се икономика, наливането на средства в икономиката всъщност може да доведе до това да се създадат очаквания за икономическо развитие, които няма да се сбъднат. Инвестиране в проекти, които може да се окажат губещи в последствие. Това го видяхме 2009 година".

"В момента това не се наблюдава в България, но централната банка е за това - да има поглед за бъдещото развитие и да предпазва икономиката от подобни сривове. Добре е банките да затегнат условията и да намалят кредитната активност, за да не се стигне до проблеми, ако се стигне до неблагоприятни сценарии в бъдещето". 

Данъчната система в България според госта трябва да бъде променена в посока отпадане на облекченията на данъчните ставки по ДДС, дадени след 2019 година. "Бяхме свидетели на едно сериозно изкривяване на данъчната система с тези облекчения. Първо, те не постигат целта, заради която се правят. В ресторантьорския бизнес, например, това не се случи. Второ - те изкривяват сериозно приходната част на бюджета, защото ДДС е основният данъчен приход в българския бюджет". 

Само от ДДС се формират 25-28% от приходите в бюджета, а от всички косвени данъци - над 50% от приходите, подчерта Юлиян Войнов. Той добави, че България е "втората държава в ЕС, има само още една такава държава - Хърватия, с такъв голям процент косвени данъци". "И, когато се изкриви тази система, се изкривяват и приходите в държавата. Съответно се дава повод на други сектори също да искат намаляване на данъците, а при толкова висок дял на косвените данъци, се застрашават приходите в бюджета". 

"Каквито и да са политическите предизвикателства, тази крачка трябва да бъде направена, защото в края на краищата това, което е важно за държавата, е да имаме стабилни финанси и ако ние правим дупки в данъчната си система, даваме преференции на определени сектори и се лишаваме от дадени приходи, то тези приходи трябва да бъдат набавяни по някакъв друг начин, защото бюджетният дефицит ще експлодира".

Ако приходите не бъдат набавени чрез връщане на данъчните ставки до нивото от 2019 година, каквото бе положението в продължение на десетки години, другият вариант би бил да се увеличат подоходните данъци - данъците на физическите лица и данъците на фирмите, заяви икономистът. "Не знам доколкото това е по-добрият вариант, защото увеличаването на тези данъци забавя икономическата активност и отказва някои инвеститори да инвестират в страната. Влияе на бизнесплановете и очакваната възвращаемост. За мен правилната политика да се върнат ставките от 2019 година. Условията трябва да са еднакви по отношеине на данъците".

За отражението на войната в Украйна върху глобалната икономика Войнов каза, че тя е пренастроила глобалните вериги за доставки, добивът и производството, пренасочила е стоките по различни пътища. "Санкциите изиграха и продължават да играят своята роля. Русия се задъхва икономически и в края на краищата това, което се случи, е, че Русия загуби възможността изобщо да спечели, каквото и да е от тази война. Да не говорим, че най-вероятно ще се окаже основната губеща сила". 

Прогнозата на събеседникът за това дали България ще има ново правителство е, че "към настоящия момент по-скоро ще има правителство". "Как ще бъде конструирано ще разберем тепърва, както и колко дълго ще управлява. Защото дори и съставено от такива политически сили, които на пръв поглед имат някакви противоречия, състоянието на политическия спектър е такова, че може би именно поради тази причина това правителство, ако бъде съставено, ще продължи да управлява по-дълго, от очакванията на анализаторите".

"Ще има правителство, но доколко то ще бъде успешно и ще преведе България през тези трудности, които имаме в момента и предизвикателствата, които стоят пред държавата, това не е много сигурно".  

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.