Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Автомобилната индустрия в България расте и може даже да надмине енергетиката

Калоян Желев, автомобилен експерт, в "Светът е бизнес", 09.12.2022

21:12 | 9 декември 2022
Обновен: 18:23 | 12 декември 2022
Автор: Галина Маринова

Въпреки „символичния“ автомобилен пазар в България, който страда от много устойчиви недъзи, не подлежащи на краткосрочно решаване, има и добра новина и тя е, че автомобилната индустрия у нас надмина 10-те процента от БВП и има изгледи да се доближи и даже да надмине енергетиката. Това каза Калоян Желев, автомобилен експерт, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Това е добре, защото се създава подходяща екосистема, която евентуално може да привлече и производител на краен продукт. За момента такъв не се вижда, защото освен развиващ се производствен сектор, трябва да имаш и вътрешен пазар, а ние нямаме такъв".

Другата добра новина е създаването на Консултативен съвет по Зелената сделка с Комисия за устойчива мобилност. Фактът, че този разговор вече е поставен на масата, е добра новина, коментира Желев.

Автомобилната индустрия в света минава през труден период на трансформация, каза още експертът. „Много от производителите направиха радикално преосмисляне на веригите си на доставки… Разходите за производителите, които се адаптират към тази сложна и доста разнопосочна ситуация, се консумират днес и оскъпяват крайния продукт“.

Не виждам основания цените на автомобилите да паднат през 2023 година, категоричен бе Калоян Желев. По думите му анализите сочат точно обратното, заради оскъпяването на енергията, а от друга страна преминаването към електрически автомобили „пренасочва търсенето към суровини, които не само са ограничени количествено, но и са неравномерно разпределени географски, което обуславя поскъпване“. 

Деглобализацията и регионализацията навлиза и в автомобилната индустрия, допълни гостът. "Държави като САЩ започват да ревнуват собсвената си индустрия, в което от една страна има логика. От друга страна, когато в продължение на десетилетия си строил една индустрия с философията тя да е глобална, ти трябва да пренастроиш всичко и това също струва пари и оскъпява продукта". 

Една от любопитните тенденции тази година е, че при всички сложни противоположно действащи на индустрията сили, повечето от производителите отбелязват рекордни финансови резултати, изтъкна събеседникът. „Защото отложеното постпандемично търсене даде възможност на пазара да абсорбира по-високите цени, просто защото продуктът е дефицитен“. 

Масовото навлизане на китайски електрически автомобили в Европа представлява сериозен риск за европейските производители, защото индустрията на Стария континент се е фокусирала върху най-скъпия и луксозен сегмент. Ако обаче Европа иска да прекрати продажбата на конвенционални автомобили до 2035 година, трябва да има продукт, който да стане масов, каза още гостът.

„Може би ще станем свидетели на трета вълна китайска инвазия в Европа, като този път потенциалът за успех е много по-голям от преди“. 

Автомобилният пазар е гръбнакът на европейската икономика, но ние рискуваме да се лишим от нея, като я отслабваме. 

Възможно ли е бъдещо отдръпване от Китай, след като превръщането му в производствения цех на света бе плод на 4-десетилетно усилие? Едно връщане на производството в Европа няма ли да оскъпи и без това повишените цени на автомобилите? Ще се справи ли с много сложните решения, които предстоят, елитът ни, „който е подготвен да управлява само в лесни времена, а водите сега са бурни и студени“? Как може да се случи ускореното пускане на нови автомобили в Европа? Защо големите в бранша „изсипват“ всички големи европейски производители?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.