Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ръстът на заплатите в българския IT сектор е 25-50% за лидерските позиции

Георги Иванов, основател и изп. директор на Noble Hire, в "Светът е бизнес", 07.11.2022

21:15 | 7 декември 2022
Автор: Галина Маринова

Годината за IT сектора беше добра и емпиричните изследвания показват 25% ръст на заплатите за една година, като при някои висши позиции се стига до 50%, особено за град София. Лека-полека компаниите започват да се пробуждат и да дават шанс за работа на стажанти. Работата "на ишлеме" затихва и масово компаниите в България са продуктови. Това каза Георги Иванов, основател и изп. директор на Noble Hire, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"В нашата платформа имахме доста обяви с около 10-15 000 лева обявена заплата. Това не е масовото правило, но компаниите, които искат да наемат професионалисти, позиционирани в топ петте или топ десетте процента, гледат да се придържат към тези нива". 

Пандемията отвори глобалните пазари. Хората вече не се нуждаят от локален посредник, за да работят в компания, позиционирана в Западна Европа, обясни гостът. "Това беше единият фактор за вдигането на заплатите. Целта е да бъдат задържани хората в компаниите".

"Вторият фактор е появата на първия "еднорог" в България. Той вдигна доста сериозно мизата и от там много компании се опитват (и успяват) да ги настигнат като предложения за кандидатите. Това допълнително закотви нивата на заплатите около 10-15 000 лева за компаниите, които искат да наемат най-добрите професионалисти".

Събеседникът все пак каза, че средната заплата в масовия случай не достига до толкова високи нива, като за опитните специалисти е около 8 000 лева, а за екипните лидери или за инженерите - 9-10 000 лв

"Има сериозен глад за кадри, но заради скока в заплатите, доста от компаниите започнаха да прибягват отново до вътрешни академии, стажанти, наемане на по-неопитни хора. Допреди две-три години всички искаха да наемат опитни хора, а сега пазарът започна много да развива таланти и да дава шанс за реализация чрез стажантски програми на хилядите, които завършват всяка година академии".  

Не е толкова лесно да станеш младши служител, ако кандидатстваш след завършване на академия, предупреди Георги Иванов. Той обаче добави, че шансовете значително се покачват, ако можеш да предоставиш достъп до лични проекти, които си разработвал допълнително и демонстрираш самостоятелно развитие и задълбочен интерес. Стартовата заплата за младши служители в София е около 1200-1500 лева, като приблизително на всеки шест месеца тя може да се покачва с около 500-600 лева в процеса на набиране на опит.

"Имаме потенциал секторът да поеме без проблем 4-5000 души", заяви гостът. "Хора на пазара практически почти няма, освен младши кадри с под три месеца опит".

99% от хората работят и е нормално да се привличат хора, които вече работят - с по-добри условия, по-голяма гъвкавост на работата и по-добър екип. Масово компании, които не предлагат с хибриден модел на работа, започват да преосмислят начина си на работа, защото губят кадри, каза Иванов.

Големите международни компании замразиха наемането по време на пандемията, но локалните и стартъпите започнаха активно да наемат персонал от България, Румъния, Гърция, а преди войната и Украйна, защото има качествени професионалисти, а все още са по-евтини от програмистите във Великобритания или Амстердам, коментира събеседникът.

"Причината, заради която международни клиенти ни избират, е защото имаме по-добра продуктова култура. При нас от 200 компании 180 са продуктови, а 20 са сървиз компании. Все повече сървиз компании разработват собствени продукти".

Има и бутикови компании за услуги, които са доста успешни, но започва да залязва т.нар. "работа на ишлеме", категоричен бе гостът. 

Какви са шансовете за реализация в IT сектора на хора, които са завършили нетехническо или хуманитарно образование? Какво се случва в големите глобални корпорации и защо се съкращават хора? Как се развива проектът "Подкрепи БГ"?  

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.