Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Липсата на кадри е навсякъде и фирмите преразглеждат възнагражденията

Борис Колев, предприемач, съосновател на nPloy и Мария Петрова, ръководител "Бизнес развитие" в платформата, в „Светът е бизнес”, 27.09.2022

21:05 | 27 септември 2022
Обновен: 10:17 | 28 септември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Има глад за кадри във всички сектори в България. Дори самият процес по интервю в момента се е обърнал и по-скоро компанията е интервюирана за кандидата, отколкото обратното. Когато има глад за кадри, компаниите преразглеждат стратегиите си за възнагражденията на служителите. Някои чуждестранни компании, които си правят аутсорсинг център в България, плащат много високи заплати. Останалите компании се стремят да компенсират със социални придобивки, а не да надуват изкуствено заплатите. В секторите с по-ниска квалификация много зависи от конкуренцията. Ако секторът е високо конкурентен, както в последните години при големите търговски вериги, там заплатите вече са много над средните. Там където има добра конкуренция в сектора, заплатите се вдигат неимоверно. Там където има монопол или картелно споразумение, възнагражденията си седят ниски. Това казаха Борис Колев, предприемач, съосновател на платформата nPloy и Мария Петрова, ръководител "Бизнес развитие" в платформата, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

„Не случайно в цяла София, в България, по пътя към морето, към Боровец  - навсякъде пише „Ние наемаме хора”, навсякъде има билборди, за да видят повече хора, че компанията търси служители”, изтъкна Петрова, обяснявайки проблема с липсата на кадри.

„Платформата ни вече е готова, изкарваме пари, имаме над 80,000 потребители в София”, споделиха събеседниците.

Първата ни задача беше да направим много по-ефективно намирането на хората, кандидатстването и въобще свързването с работодателите. И всъщност така се появи идеята да направим алгоритъм, който ползва най-добрите решения и възможности. В платформата ни има всякакви обяви, предназначени за квалифициран персонал. Този, който търси работа, не плаща нищо, а фирмите, които търсят служители, плащат не за брой обяви, които пускат, а заплащат еднократна такса месечно или годишно за ползване на софтуера на платформата, обясниха събеседниците.

В момента, в който видяхме, че платформата работи достатъчно ефективно, просто ни трябваха пари за растеж. На този етап като стартъп е много по-лесно да те забележи фонд или инвеститор, но въпреки това ни отне доста време, за да получим финансиране в размер на около два милиона евро.

„С финансирането, което получихме, следващият пазар, към който се насочваме, е румънският”, разказа Петрова.

Румънският пазар е много по-развит, с по-иновативни приложения, допълни Колев.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.