В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Производството на наркотици в Колумбия процъфтява заради липсата на алтернатива

Д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, "В развитие", 01.11.2021

17:08 | 1 ноември 2021
Обновен: 19:07 | 1 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов

На 24.10.2021 г. заловиха най-издирвания колумбийски наркотрафикант Дайро Антонио Усуга. От Пабло Ескобар насам той е поредния лидер на огромен нарко картел, който бива заловен или отстранен, но без това да промени особено ситуацията в Колумбия. “Партизани, паравоенни организации и наркотрафи, това е коктейлът на престъпността в Колумбия”. Това заяви д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, в ефира на предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки. 

“През 70-те години дрогата в САЩ идва от Индокитай и Виетнам. Тъй като властите налагат мерки и самолетите биват проверявани за опиум, то отглеждането на марихуана и други видове наркотици се мести в Колумбия. В края на 70-те години вече се оказва, че колумбийската кока и производния й кокаин е много по-доходоносен.”

Д-р Анета де ла Мар Икономова разказа за историята на наркотрафика в Колумбия, Мексико и Боливия и как САЩ бива залят от кокаина на Ескобар, а в последствие, след неговото убийство, на картела Кали. 

“Мирният договор от 2016 г. между колумбийското правителство и  Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) трябваше да бъде много важен момент за спирането на наркотрафика. Сега вече са минали 5 години и можем да кажем, че той не беше добре формулиран. Договорът просто не пожела да каже, че и партизаните са чудесни наркотрафиканти.”

Крахът на договора е дошъл от това, че е имало неразбирателство между хората в политическия елит на страната. На хората, които сеят и отглеждат растението кока, не им е било предложено нищо друго като препитание. Настоящият президент Иван Дуке не изпълнява всички условия по договора, които са били подписани от предшественика му и реално споразумението се оказва фиктивно.

Целия разговор вижте във видеото

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук